IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Нарушаваш правилника с голям всъдеход - плащаш двойно

Решението на германски съд може да се превърне в прецедент

Съд в Германия наложи сериозно увеличена глоба на собственик на голям автомобил за нарушение на правилника на движение по пътищата, съобщава AP.


всъдеход


Съдията е преценил, че колите с големи размери представляват по-сериозна опасност да пешеходците от компактните превозни средства и затова техните водачи трябва да плащат повече. В случая става дума за шофьор на голям всъдеход, който е преминал на червено в града. Стандартна санкция за това провинение е 200 евро, но жената, която е била зад волана, е глобена с 350 евро.

Името на провинилия се водач не се съобщава. Не се посочва и модела на автомобила, който жената е управлявала. Има обаче утежняващи вината обстоятелства – шофьорката многократно е била привличана под отговорност за нарушение на правилника за движение.

Присъдата не е окончателна, така че виновникът може да я обжалва. Ако бъде оставено в сила обаче, подобно решение ще стане първият прецедент в световната съдебна практика.

0 от 500
  • #4
    11 rate up comment 3 rate down comment
    propov ( преди 1 година )
    Не можете ги стигна германците , никога! Тък съм от 5 години и все още се удивявам колко безкомпромисно методични и псоледователни са. И как всичко е ясно, логично и всяко следствие си има причина. Говоря и в публичния и частния живот. Има правила дори къде да плюеш и пикаеш. Нарушението бива видяно и санкционирано. Ако обичаш хаос, тарикатлъци и шмекерлъци не ти е тук мястото.
  • #3
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Тодор ( преди 1 година )
    Значи, с колкото по-малък СУВ са нарушенията, логично е глобите да са реципрочно намалени?
  • #2
    19 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Глобата и е увеличена не заради СУВ, а заради предните и нарушения, особенно ако са "по-големи" и в рамките на последните 6-12м
  • #1
    25 rate up comment 7 rate down comment
    край ( преди 1 година )
    В белите страни и в България до 89г. наказанието се съобразява с материалното състояние на нарушителя. Тия с джипката за 200 хил. лева глоба от 40 лв. не ги притеснява въобще. За дедика с 400 лв. пенсия, 40 лв. глоба е 10% от от дохода.