IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как се нагряват различните по цвят коли на слънце

Разликата между автомобилите в бяло и черно е огромна

Порталът Onliner проведе експеримент, за да провери кои цветове на колите се нагряват най-много под жарко слънце. Журналистите се въоръжиха с пирометър и излязоха на открит паркинг в момент, когато температурата на въздуха беше 32 градуса по Целзий.


температура


Очаквано, „най-студена” беше бялата кола, а „най-гореща” – черната. Съдейки по измерванията, температурата на каросерията на последния автомобил е надхвърлила 70 градуса. За експеримента е използван конвенционален домашен пирометър, който не е бил подложен на калибриране или други проверки.
Оказва се, че температурата на каросерията на бялата кола е 48 градуса, а на сребристата, червената и синята – от 62 до 65 градуса. Най-горещ очаквано е черният автомобил - 71 градуса по Целзий.

Освен това журналистите мериха и двуцветни коли. Така каросерията на белия Geely Coolray се затопли до 53,1 градуса, а черният му метален покрив - до 78,2 градуса. В същото време, например, температурата на черния покрив на Ford Mustang достигна 75,3 градуса.


температура


По-рано в мрежата се появи видео, в което ясно се вижда как коли с различни цветове се нагряват на слънце, като тук е използвана термична камера. Резултатите са подобни: температурата на каросерията на бялата кола е 45 градуса, на сребристата - 54 градуса, на сивата - 63 градуса, а на черната - 70,5 градуса.


0 от 500
  • #2
    16 rate up comment 4 rate down comment
    До 1 ( преди 1 година )
    Тия мерят ламарината отвън а не температурата в купето. Иначе сте прав - ловците го тестваха и вътре разликата беше никаква.
  • #1
    10 rate up comment 21 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Пълни глупости. Ловци на митове имаха експеримент с бяла и черна кола и разликата беше минимална, нещо между 2 и 3 градуса.