IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кои автомобили се нагряват най-малко на слънце?

Оказва се, че не само цветът е от значение в жегите

Експертите от изданието ABW.BY, въоръжени с необходимото оборудване, решиха да проверят, кои автомобили се нагряват най-малко в жегата. Логично, най-добре на високи летни температури издържат белите превозни средства.


слънчеви лъчи


Температурата на покрива при тях е била 46 градуса. На второ място с резултат 49-56 градуса се нареждат сребристите коли, а малко по-зле със слънчевите лъчи се справят златисто-кафявите – 59 градуса. При тъмните модели температурата преминава 60 градуса, като при сините е 61, а при черните – между 67 и 75 градуса.

Експериментът показва още, че разликата в салона на колите не е чак толкова голяма. При бял автомобил УАЗ „Патриот“ тя е била най-ниска, докато на обратния полюс е черна Mazda3. И причината за това не е само в цвета на автомобила, тъй като разликата между сребристо Audi A6 и черен VW Passat е само един градус.


слънчеви лъчи


Експериментът показва, че Passat и Renault Talisman (също черно) са се оказали по-малко нагрети от сребристо BMW E34, което показва, че невинаги само цветът е от значение за нагряването на автомобила. По-важно е как и къде е паркиран той.

Ако слънчевите лъчи падат върху задната част, температурата в салона е по-ниска. А ако те са насочени върху торпедото, предният панел може да се нагрее до над 80 градуса и това да окаже влияние и върху целия салон, който ще се нужда от много време, за да изстине.


0 от 500
  • #6
    14 rate up comment 1 rate down comment
    Бай Хуй ( преди 2 години )
    В Южна страна не се купува черна колаА тези където,, превеждат"от руски сайтове,да идат и да си доучат !!!
  • #5
    17 rate up comment 1 rate down comment
    Вуйчо ( преди 2 години )
    Торпедо?! Странно е,че някой плаща на друг,за да пише глупости. Сравнете еднакви автомобили,при еднакви условия,но с различен цвят. Или е трудно да се сетите и по-лесно е да дрънкате простотии?
  • #4
    13 rate up comment 0 rate down comment
    Наблюдател ( преди 2 години )
    Най малко се нагряват дървените автомобили
  • #3
    20 rate up comment 3 rate down comment
    Брей ( преди 2 години )
    Може би черният цвят акумулира повече енергия от белия хмммм ,сега разбирам какво е да си торпедо драскач.Лошото е че им плащат за тия новини.
  • #2
    34 rate up comment 2 rate down comment
    Бат Рамбо ( преди 2 години )
    Еврика! Остава да направят заключението, че кола под слънчевите лъчи на северния полюс се нагрява по-малко от кола в Сахара.
  • #1
    25 rate up comment 0 rate down comment
    Алекс ( преди 2 години )
    Реших, че ще прочета нещо достоверно, но - уви...