IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Още една държава в ЕС се противопостави на забраната на ДВГ

Полша също смята, че няма достатъчно условия за пълна електрификация през 2035 г.

Полските власти се противопоставиха на предложението на Европейската комисия да въведе забрана за продажба на автомобили с двигатели с вътрешно горене от 2035 г. Това стана ясно от изявление на министърът на климата и околната среда Анна Москва, която обяви, че страната й няма да подкрепи мораториума.


забрана ДВГ


Според правителството на Полша, все още не са създадени необходимите условия за това: на пазара няма електрически автомобили, които да изминават поне 1000 км с едно зареждане, като самото то да отнема по-малко от два часа. Министърката допълни, че властите на много държави от ЕС са на същото мнение за радикална забрана в определения срок.

По-рано стана ясно, че Италия, Португалия, Словакия, България и Румъния предлагат мораториумът да бъде отложен с пет години. Властите на страните-членки на ЕС отбелязват необходимостта от „адекватен преходен период“ и също така настояват да се вземат предвид значителните различия в икономиките на отделните държави.

Петте държави вече поискаха датата за намаляване на вредните емисии до 0 да бъде преместена за 2040 г. Те предлагат през 2035 г. да бъдат въведени по-меки изисквания – намаляване са 90% на вредните емисии на леките автомобили и с 80% на търговските превозни средства.

Освен посочените държави против пълната забрана на ДВГ вече се обяви и Германия. Министърът на финансите на страната Кристиан Линднер обяви, че подобна мярка е сериозна заплаха за икономиката и предложи компромис - преминаването на автомобилите от двигатели с вътрешно горене към по-екологично синтетично гориво.


0 от 500