IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Как правилно се тегли автомобил?

Много шофьори го правят погрешно и причиняват щети на колите си

Тегленето на автомобил е доста отговорна задача, но много хора го правят погрешно. В тази връзка ви предлагаме да се запознаете с някои съвети, които ще ви помогнат безопасно да доставите счупен автомобил до местоназначението му. 


теглене


Първото, което трябва да направите при теглене на друг автомобил е да включите аварийните светлини и на двете коли. В случай на разреждане на акумулатора или електрически проблем с повредената кола, на задната част на автомобила трябва да бъде поставен авариен знак.

По-добре е да изберете въже с дължина около шест метра, защото когато колата, която теглите не е запалена, това означава, че не можете да разчитате на сервото на спирачките и на волана. Колкото по-дълго е въжето, толкова повече място имате за спиране.

Ако имате качествено въже с нормален карабинер, тогава не бива да се притеснявате. Основното нещо е да намерите мястото, където да го закачите. При някои автомобили това са специални "уши", които са заварени към носещата част на автомобила, а при други е специална кука, която би следвало да е някъде в колата и се завинтва в скрита в бронята резба. Може да закрепите въжето и със здрав възел вместо с карабинер, ако знаете как се прави.

Друга подробност, която много хора не правят, е да поставите нещо тежко върху въжето. Това е необходимо, за да може при скъсване на въжето да не отлети към  една от колите и да ги повреди.  Ако нямате специални аксесоари, можете да завържете ненужно яке, например. Когато въжето се скъса, товарът ще го притисне към земята и никой няма да бъде наранен.

В началото на движението въжето трябва да е под напрежение, но това трябва да се прави много плавно и внимателно, най-вече от страна на тегления автомобил. Ако не се придържате към това правило, постоянно ще дърпате "спасителя" си и има възможност да повредите и неговата скоростна кутия. 

Най-добре е да се обадите на другия шофьор веднага щом започне тегленето. Ако колата има система hands free, тогава комуникирайте чрез нея, ако не - използвайте високоговорителя на смартфона. Но трябва постоянно да обменяте информация, за да избегнете непредвидими проблеми.


0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Най добре да извика репатрак
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    дядо Коледа ( преди 1 година )
    Както обикновено полезната информация е минимална. Дабре е да кажете и нещо за потеглянето, така че да не се излашка тегления и да не се скъса въжето, за пускане по баир, за преценка на светлините при минаване на светофар...
  • #3
    1 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Статия за правилно теглене и най-важното нещо - червен флаг или *** на въжето - липсва, включително и на въжето от снимката към самата статия. Нямам думи...
  • #2
    1 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Е може ли да не се каже най-важното. Колата която се тегли я включваш на някоя висока предавка от пета нагоре - за да има все пак налягане в спирачките. Иначе 2 натискания и ги няма. Не ги пишете тия статии все едно се тегли с твърда връзка,
  • #1
    10 rate up comment 0 rate down comment
    //// ( преди 1 година )
    Чудя се как сме теглили автомобилите навремето, като нямаше смартфони и не сме комуникирали помежду си!