IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

САЩ са на път да изтеглят "автопилота" на Tesla от пазара

В поне 16 случая софтуерът се е изключвал секунда преди катастрофа, за да освободи компанията от отговорност

Американските власти са много близо до това да наредят изтегляне от пазара на всички автомобили на Tesla с прословутия "автопилот" на компанията, пише списание Fortune. Във вторник Националната администрация за пътна безопасност (NHTSA) обяви, че разширява дълбочината и обхвата на разследването, което вече ще обхване 830,000 автомобила от четирите модела на марката. Разследващите подозират, че софтуерът на Tesla е специално програмиран да се изключва секунди преди неизбежен сблъсък, за да може компанията да твърди, че той не е работел в момента на удара.
 
  
Tesla, автопилот
    
      
NHTSA прехвърля разследването, което досега беше на ниво "предварителна оценка", в следващия етап - "инженерен анализ". Следващата стъпка е нареждане на принудителна сервизна акция за всички засегнати автомобили.

Tesla от години е критикувана, че представя под името Autopilot система, която на практика разчита единствено на камери и обикновен радар, и не е в състояние да отговаря изцяло за управлението на автомобила във всякакви ситуации на пътя. В последните години зачестиха инцидентите с автомобили на марката, при които собствениците са разчитали на автопилота. Илон Мъск настоя, че те не може да са по вина на Tesla, тъй като асистентът не е работел по време на удара. Сега обаче разследването на NHTSA е установило, че в поне 16 отделни случая автопилотът се е изключвал "по-малко от една секунда преди първия сблъсък", вероятно именно за да освободи компанията от отговорност.
  
  
Tesla, автопилот
От Tesla винаги са отбелязвали, че автопилотът им е всъщност само асистираща система, и шофьорът трябва през цялото време да носи отговорност за автомобила. В този смисъл обаче названието Autopilot е подвеждащо, твърдят критиците на компанията
  
    
До момента регулаторите бяха по-скоро на страната на Tesla, твърдейки, че новите технологии помагат да се спасяват животи. В мандата на Тръмп, на когото Илон Мъск за кратко бе съветник, NHTSA дори публикува изследване в подобен дух, и Tesla редовно го цитира в рекламните си материали. По-късно обаче изследването бе оттеглено заради нередности при събирането на данните.

През 2021 броят на фаталните пътни инциденти в САЩ е достигнал най-високото си ниво от 16 години насам, с 42,915 жертви.

0 от 500
  • #9
    3 rate up comment 3 rate down comment
    де го дъртиту ... ( преди 1 година )
    да са изфилософства яката! Кът идолът си Елънчу Измамника ...
  • #8
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    момчетата със забавачниците пораснете и си сменете автомобилите с истински
  • #7
    4 rate up comment 4 rate down comment
    бъчваря ( преди 1 година )
    Така е Мъск, като започна да се заяждаш с демократите :)
  • #6
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    5ти, как така е спряла сама? Нещо е предизвикало спирането. На мен ми се е случвало при много силен дъжд да ми пищи сигнализацията от радара отпред, при силен сняг също. Много рядко, но ми се е случвало. Без причина да спре обаче никога. Трета кола карам с АКК, следене на ленти, знаци и т.н. но нямам подобен случай. Единствено в завои понякога се задейства спирачката, когато се разминавам с други коли.
  • #5
    7 rate up comment 1 rate down comment
    До 1 ( преди 1 година )
    Тези системи са доста несъвършени все още и Тесла определено прекаляват с рекламните си измислици. Имах проблем с друг бранд - преди няколко месеца в малко градче колата спря сама на пешеходна пътека на която нямаше никакви хора наоколо. И колата не беше Тесла.
  • #4
    6 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Време беше
  • #3
    14 rate up comment 5 rate down comment
    Popa ot razgrad ( преди 1 година )
    Поведението на Мъск като цяло, а и като характер, изобщо не ми вдъхва доверие...начина по който ръководи фирмите си и отношението към служещите също не ми вдъхва доверие...качеството на сглобяване на Тесла е под всякаква критика...а сега се оказва, че в областта в която бяха сочени за пример, също куцат...
  • #2
    17 rate up comment 3 rate down comment
    до 1 ( преди 1 година )
    Защото Теслата реално разполага само с камера, която лесно се лъже от светлина, липса на контраст и т. н. Затова автомобилните производители не смеят да предлагат "автопилот" - защото знаят, че им трябват лидари, радари, и изчислителна способност в реално време, която ще заеме половината обем в автомобила със сървърите си. А на Мъск му трябва само евтина реклама
  • #1
    16 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Отдавна твърдя, че тези автопилоти трябва да се ползват изключително внимателно, защото са опасни. Разбрах го от личен опит, когато Тесла Модел 3 ме удари отзад на светофар. Оправданието на водача беше, че не ме е бил видял. Добре де той не ме е видял, а колата му защо не спря сама да предотврати сблъсъка се попитах после. Примерно моята кола има системи, които предотвратяват сблъсък. Не съм ги пробвал, но ми се е случвало да се приближа много до някой и да се задейства автоматично спирачката.