IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Audi потвърди отказ от два модела

Малките A1 и Q2 няма да получат наследници, а гамата започва с А3

Германският производител Audi ще пусне ново поколение на A3 и то ще бъде автомобилът от начално ниво на компанията. А това означава, че сегашното супермини A1, както и малкият кросоувър Q2 отиват в историята и марката ще даде приоритет на големите и луксозни модели.


Audi A3


Намеренията на производителя от Инголщад бяха оповестени от неговия главен изпълнителен директор Маркус Дюйсман. В интервю за Drive той заяви, че компанията му има големи планове за A3, тъй като именно той ще представлява „входно ниво“ за марката. Нещо повече – A3 ще се превърне в цяло семейство от различни модели.

Какви точно ще бъдат те, Дюйсман не уточни. Затова и не е ясно, дали става дума само за версиите Sportback и седан и (или) някой от двата вида каросерия ще бъде комбиниран с Q3. Със сигурност Audi ще продължи да предлага кросоувър, тъй като показаният наскоро Cupra Terramar ще се произвежда в същия завод в Гьор (Унгария).


Audi A3


Шефът на Audi не навлезе в подробности за посоката, в която ще поеме A3, но най-логично е да се предположи, че той ще се превърне в електромобил. Компанията вече обяви, е през 2025 г. ще пусне последния си модел с двигател с вътрешно горене. Сегашното четвърто поколение на A3 излезе през 2020 г. и би трябвало да остане поне до 2027 г. А тогава всички нови модели на марката ще бъдат само с електрическо задвижване.

В същото време настоящото A3 ще претърпи и фейслифт, като това ще стане през 2024 г. и ще включва спортни модели S3 и RS3. От гамата двигатели ще отпадне 5-цилиндровият мотор, който вече не отговаря на ещологичните стандарти.

Снимки: Audi

0 от 500