IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

В САЩ направиха мотоциклет, който ще развива 805 км/ч

Тестовите полети на реактивния микро-VTOL ще започнат до края на годината

Базираната във Вентура (Калифорния) компания JetPack Aviation разработва реактивни „раници“ повече от десетилетие. През 2021 г. два от нейните модели бяха продадени Министерството на отбраната на една от страните от Югоизточна Азия. Сега компанията поглежда в малко по-различна посока – разработката на високоскоростни машини micro-VTOL, които ще се произвеждат под марката Mayman Aerospace.


P2 Speeder


Първият проект се нарича P2 Speeder. Това е въздушен мотоциклет от въглеродни влакна, който не само ще може да се управлява, но и да се използва за автономна доставка на стоки. JetPack Aviation вече е направила три прототипа на машината, като последният от тях е с размерите на обикновен мотоциклет. Той се задвижва от осем реактивни двигателя и работи с неутрално въглеродно или устойчиво авиационно гориво.

Бордовата електроника на micro-VTOL е настроена да балансира незабавно тягата в случай на повреда на двигателя, така че водачът лесно да запази контрола над мотоциклета. В Mayman Aerospace определят като свои основни бъдещи клиенти вижда полицията, спасителните служби и военните.


P2 Speeder


Пожарникарите, например, могат да използват P2 Speeder за потушаване на огъня във високи сгради, а спасителните екипи ще транспортират пострадали до най-близката болница. Мотоциклетът е подходящ и в ролята на товарен транспорт, тъй като може да поеме на борда до 450 килограма товар. В автономен режим „транспорт“ P2 Speeder е в състояние да измине 644 км във въздуха с максимална скорост 805 км/ч.

Първите тестови полети на машината ще започнат през третото тримесечие, като в Mayman Aerospace предвиждат до края на годината да поставят и човек за волана на micro-VTOL.


Как още може да се използва машината - вижте в галерията:

0 от 500