IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Израелци изобретиха фолио, което охлажда автомобила без климатик

Новата технология на компанията SolCold още е в процес на разработка (ВИДЕО)

Климатикът е една от най-енергийно интензивните системи в автомобила. Особено “болезнено“ работата му се отразява на електрическите преводни средства. Учени от Израел успяха да измислят специално филмово покритие, което работи като “черна дупка” и кара слънцето да охлажда, а не да загрява тялото на автомобила.


SolCold


В основата на новата технология, предложена от екипа на от стартиращата компания SolCold, е феноменът на антистоксовото изместване, при което излъчваният фотон има повече енергия от погълнатия фотон. С други думи, фотоните реагират с повърхността и "отскачат" обратно с повече енергия, отколкото е използвана при удара. Така слънчевата светлина, отразена от специална повърхност, не я загрява, а напротив – охлажда.

Основната трудност при създаването на новото покритие е била да се пренесе в реални условия антистоксовият ефект на изместване, който обикновено се наблюдава в космоса или в лаборатория. Въпреки това, специалистите на SolCold са успели да направят фолио за покрива и арматурното табло на обикновен стар хечбек Volkswagen Polo.

Във видеото можете да видите експеримента, показващ как се държат три еднакви бели коли в горещ слънчев ден. Едната е покрита със SolCold-филм и е оставена на слънце, втората стои наблизо без никакво покритие, а третата е без филм, но на сянка. В резултат на това интериорът на първия автомобил се затопля само до 37 градуса по Целзий, на втория - до 55 градуса, а на третия - до 40 градуса.

От SolCold твърдят, че в зависимост от размера на интериора на автомобила, температурата вътре може да падне с 20 до 70%. Засега фолиото е на етап прототип, но се планира той да бъде използвано не само за охлаждане на автомобили, но и за сгради или цели градове.


0 от 500
  • #11
    7 rate up comment 1 rate down comment
    Дамян ( преди 1 година )
    Ефектът е същият когато намокрите колата или коя да е друга повърхност.По-бързите молекули се отделят предизвиквайки леко охлаждане.Не може да се постигне ефектът на климатика,но охлаждането е факт!
  • #10
    5 rate up comment 3 rate down comment
    Димитър ( преди 1 година )
    Какви *** загубени сте, бе? Чак ме е срам каква гмеш живее в тая държава.
  • #9
    3 rate up comment 6 rate down comment
    Ингибар Ингибаров ( преди 1 година )
    Филипе, щом топлината го изстудява, значи студа ще го затопля. Обратен ефект.
  • #8
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Виктор ( преди 1 година )
    А как стои въпросът през зимата? От студено ще стане още по-студено ли?
  • #7
    10 rate up comment 0 rate down comment
    carpe_diem ( преди 1 година )
    Taка де, това би помогнало супер много за оптимизиране на охлаждането на колата. Едно е да се загрява на 50-60-70 градуса купето в мега жегата лятото, друго е да седи на 40 градуса. При кое положение климатикът ще ползва по-малко енергия?
  • #6
    3 rate up comment 1 rate down comment
    /// ( преди 1 година )
    5# това е най-точният коментар!
  • #5
    8 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Т.е кола покрита с това фолио се затопля, все едно е на сянка. Да, загрява по- малко, но не се охлажда. Това може да подпомогне работата на климатика, но дотам.
  • #4
    2 rate up comment 14 rate down comment
    смех ( преди 1 година )
    Ахам а температурата от двигателя която не се дължи на фотоните с кво че я намалат.Бегайте с тия критени
  • #3
    19 rate up comment 1 rate down comment
    случаен минувач ( преди 1 година )
    Когато Бел подал молбата си за патент на телефона, вестниците писали, че с този луд трябва да се заеме полицията и да се сложи край на това шарлатанско измъкване на пари от доверчивите хора. Коментарите били следните: Да се твърди, че човешкият глас може да се предава по метална жица, е извънредно смешно!
  • #2
    16 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Когато Александър Бел е подал молбата си за патент за телефона, умен служител я е отхвърлил, било фантасмагория.