IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хакер показва как се краде Tesla през Bluetooth

Експерт по киберсигурност откри слабости в системата за достъп без ключ

Системата за отваряне и стартиране без ключ на Tesla е високо оценена от клиентите на американската компания. Но дали е толкова сигурна? Според експерт в областта на компютърната сигурност, технологията не е добре защитена. И един хакер може да заобиколи системата, за да отвори и стартира Model 3 или Model Y.


Tesla


Този експерт се казва Султан Касин Хан и е главен консултант по сигурността на NCC Group - базирана в Манчестър компания за киберсигурност. Той демонстрира, че обикновено пренасочване на комуникацията между телефона и колата е достатъчно, за да накара системата да повярва, че собственикът е физически близо до автомобила. И това не засяга само моделите на Tesla.

Говорейки пред Bloomberg, Хан посочи, че тази техника може не само да се използва за хакване на системите за стартиране и отваряне на колите на Tesla, но и че потенциално може да се използва за всички превозни средства, оборудвани с протокол за предаване на данни Bluetooth Low Energy (BLE).


Tesla


Според проучване, проведено още през 2019 г., над 200 коли само във Великобритания е можело да бъдат атакувани по този начин. Все още няма регистрирани случаи на кражби на Tesla с помощта на хакери, използващи тази техника, а самият Хан твърди, че рискът от подобно посегателство е много нисък.

Експертът обаче е категоричен, че системата за достъп до колите на Tesla трябва да бъде подменена. От американската компания засега не са коментирали неговите изявления. Същата технология се използва не само в системи за безопасност за автомобили, но и в домове, където те контролират не само достъпа, но и „умните“ щори и осветление. И пропуските в нея могат да се превърнат в още по-сериозен проблем.

0 от 500
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Qanon ( преди 1 година )
    Колкото по-сложна е една технология, толкова повече проблеми с нея. Нещата трябва да са прости, както всичко в живота.
  • #5
    10 rate up comment 1 rate down comment
    Почвам да уча за хак ( преди 1 година )
    Ако бях такъв хакер щях да пратя всичките политици с такива коли един по един да летят от разни каньони, пропасти, водопади и т. н. здраво вързани с коланите против тяхната воля с безвъзвратно заключени врати и "блокирал" *** на газта :)
  • #4
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Пропов ( преди 1 година )
    Свързан - обвързан - вързан. И колкото по масово става, толкова по привлекателно ще е за терористи. Да сяда който иска в такъв ковчег. Аз съм пас. В моята кола имам свързаност само по и до радиото.
  • #3
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    1 и 2-ри като допълнение - свързаност на колите, 5Г мрежи и автнономно придвижване, кото се базира на тези технологии. Незнам какви предимства може да донесат, но отсега виждам какви "бели" водят.
  • #2
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Лудория ( преди 1 година )
    Това с новите технологии е повсеместен проблем. Не само автомобили, но и мобилни приложения, умни домове, умни офиси, свързани битови уреди... Новото поколение иска всичко да е на един клик разстояние, но забравя, че същото ще бъде и за престъпниците, държавните "правоохранителни" органи, разузнавателни агенции...
  • #1
    14 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Това е положението с новите технологии! Само с един телефон могат да ти откраднат колата, а още по-лошо е, че могат да ти я хакнати да направят нещо, докато шофираш. И такива демонстрации съм виждал как хакната Тесла се управлява чрез телефон от разстояние. Против кражба ползвам заключващо устройство за скоростният лост. Колата ми не е Тесла и е автоматик и е с безключов достъп. Ако са решили да я откраднат няма какво да ги спре, но поне най-малко ще ги забави това устройство.