IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Хакер срина защитата на 25 автомобила Tesla

Младият компютърен специалист твърди, че иска да помогне на компанията

Млад хакер и специалист по киберсигурност от Германия заявява, че е открил уязвимост, позволяваща му напълно да контролира електромобили на Tesla. Едва 19-годишният Давид Коломбо, който иска да създаде собствен стартъп в сферата на дигиталната сигурност, е писал в Туитър, че има "пълен дистанционен контрол" над 25 автомобила в 13 различни държави.


Tesla актуална гама


В постовете си в социалната мрежа Коломбо обяснява, че се е възползвал от уязвимости и е използвал т. нар. API ключове и софтуер от трети страни, за да успее да проникне в системите на автомобилите. Той пояснява, че не го е направил чрез уязвимост в софтуера на Tesla или част от неговата архитектура.

За щастие на собствениците на автомобили, както и на Tesla, младият компютърен специалист няма лоши помисли и е направил атаката с цел да притесни някого, а само да покаже недостатъците. И напомня, че само собственици на електромобилите са изложени на риск, а не американския производител на електрически машини.

В друг свой пост от 11 януари, Давид обяснява, че няма пълен контрол върху ускорението и кормилната система на автомобилите, но според него ситуацията все още е опасна за собствениците. "В момента мога от разстояние да контролирам доста от функциите на колите. Включително да изключа режима Sentry Mode (програмата за "охрана" на електромобила), да отварям вратите и прозорците и дори да активирам безключовото стартиране на автомобил", твърди хакерът.


Tesla софтуер


Коломбо заявява също, че може да открие точното местонахождение на дадения автомобил, както и да провери дали водачът му е в него. Може също да "изкара акъла" на водачите, като им пусне, например, песен на Рик Астлий през YouTube на екрана на мултимедиите. Според специалистът, листата на пакостите, които могат да се сторят от разстояние е доста дълга.

Хакерът отправя съвсем сериозно и безкористно предупреждение: "Мисля, че е доста опасно, ако някой от разстояние надуе музиката в колата или отвори прозорците или вратите, докато сте на магистралата. Дори и това само да накара фаровете постоянно да сменят къси и дълги светлини, може да доведе до потенциална опасност за други водачи".

Вчера Давид Коломбо е потвърдил, че от Tesla са се свързали с него и екипът по сигурността на американският производител разследва случая. Кибер експертът повтаря, че никога не е имал задни намерения и неговите постоянни постове потвърждават това. Сега той ще изчака да види какво ще отговорят от автомобилната компания и как ще се опитат да предпазят клиентите си от подобни опасности.

0 от 500
  • #8
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    все повече се притеснявам за TSLA втори ден го няма да не е закъсал някъде където няма ток и никой не иска да му даде една туба с електрони
  • #7
    7 rate up comment 1 rate down comment
    V8 ( преди 2 години )
    Какво значение има, дали колата е на ток, бензин или дизел ? С новите технологии е малко все тая. Новите Мерцедеси, Кадилаци и т.н. пак имат връзка с мрежата и разбира се подлежат на хакване. Дали ще ускориш на ток или бензин няма значение, ако накрая се блъснеш с 200 в мантинелата на магистралата, или пометеш 20 човека в града, просто щото на някой компютърен нърд му е скучно. НЕ харесвам Тесла, карам американски 8-мак с карбуратор и дизелова Хонда. Така че не ги защитавам.
  • #6
    6 rate up comment 1 rate down comment
    Муахаха ( преди 2 години )
    Не отричам предимствата на ел. колите и че ако не беше глупавата държавна намеса щяха да станат наистина добра и ефективна алтернатива на ДВГто, а не като сега субсидиран натиск! Но! Замяната на ДВГ с батерия и ел. двигател няма нищо общо с въвеждането на ненужни и несигурни системи, които само да вдигат цената на колите до небето!Чрез екология към пълен контрол! Затова - ДВГ докато мога да си го позволя законно!!!
  • #5
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Мда ( преди 2 години )
    TSLA - хайде бе! Обясни колко е яко колата ти да ускорява до 100 за под 2 секунди ... под чужд контрол!!! :-) :-) :-)
  • #4
    11 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Проблема не е дали е Тесла, Форд или БМВ. Свързаността на колта с и-нет е в основата. Айде сега да се замислите малко - ако има само автономни коли, които са взаимно свързани, какво може да е случи (освен че ви знаят кога къде, с кого отивате, дори няма да се учудия и какво правите и говорите). А задни вратички винаги ще има. Такова изискване има от "тайните служби" за всички смарт устройства.
  • #3
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    #2, много подходящо парче си подбрал за "TSLA"-рчо, ама той сигурно не е чувал за "Du Hast" - да му предложим нещо по-...ъ-ъ-ъ...нежно: https://***.youtube.com/watch?v=CCF1_jI8Prk
  • #2
    8 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    TSLA го няма под статията сигурно бърза да вади симкартата да не му пуснат в движение песен на рамсштайн https://youtu.be/z0wK6s-6cbo
  • #1
    5 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    "ДобАр, добАр день" - още някой електрофен да ми заяви, моля, че новите модерни високотехнологични дигитални и пр. думички представят "развитие"-то на човечеството към по-добро. Да, пиян, разсеян, ядосан шофьор на ДВГ-автомобил също е много лошо, но може да убива само с едно МПС, а този тук (и други като него) могат и ще могат да направляват 25, 250 и 25 000 МПС-та едновременно, когато и за каквито цели си поиска. Само да си представим, че не "отваря вратите на магистрала", а ги държи затворени.