IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо вратите на колата започват да хлопат по-силно и как да ги оправите

В повечето случаи тази неизправност трябва да бъде отстранена незабавно

Карането на нова кола е удоволствие. Човек трябва само да си представи почти безшумния нов двигател, тихо затварящи се врати и още дузина приятни неща, които могат да се усетят само в кола, току-що напуснала конвейера. Но с годините започват да се проявяват признаци на стареене и един от тях е неприятното силно хлопане на вратите. Разказваме ви за някои от причините за силно хлопане на вратите и за начините, с които да ги оправите.


врати ремонт


Прекалено силните звуци при нормално затваряне на вратите на автомобила не се появяват внезапно, а една от причините за това явление е естественото износване на частите, изграждащи самата врата. В по-голямата част от случаите това е неизправност, която трябва да бъде отстранена незабавно. За да направите това, опитайте следните манипулации:

Смажете заключващият механизъм на вратата с проникваща смазка - например WD-40. Разработените и добре смазани части ще работят по-бързо и много по-тихо. Не използвайте обаче този тип лубрикант за пантите на вратите, тъй като съществува риск от измиване на фабричната смазка, която има за цел да намалява естественото им износване.


врати ремонт


Между другото, относно пантите - с течение на времето те провисват и изискват корекция. Процесът е прост, но изисква умения и поне един асистент, за да повдигне вратата до желаното ниво. Вярно е, че понякога е невъзможно да се направи това и единственият изход е да замените пантите с нови. Препоръчително е да се свържете с квалифициран техник за помощ.

Доста често причината за силен шум при затваряне на вратите е свързан със скобата за която се захваща заключващият механизъм. Тя е разположена върху каросерията на автомобила срещу ключалката на вратата. За да намалите звука и да увеличите живота на заключващия механизъм, можете да увиете края на скобата с изолационна лента. Но това е по-непрепоръчителния метод. За да подобрите ефекта, можете да закупите т.нар. тиха ключалка, представляваща гумена подложка, която се монтира върху контрагента на механизма. С нея вратите ще започнат да се затварят забележимо по-тихо.


врати ремонт


По-рядко гумените уплътнения, които предпазват интериора на автомобила от силен дъжд, вятър и прах, стават виновник за силния удар на вратата върху каросерията. Ударите от метал в метал не предвещават нищо добро, така че ако се появят такива признаци, уплътненията трябва да се сменят незабавно. Те са евтини и всеки, дори и начинаещ шофьор, може да си ги смени сам.

Вижте също и състоянието на щипките на кората на вратата. За да направите това, достатъчно е да издърпате корите към себе си и ако те свободно се отдалечават от метала, тогава причината за силното пукане е в тях. За да смените щипките, ще трябва напълно да демонтирате кората, да инсталирате нови крепежни елементи и да сглобите всичко обратно.


врати ремонт


Ако усещате шумове, когато вратата е затворена и колата е в движение, то механизмът за повдигане на страничните прозорци може да е повреден. Можете да коригирате ситуацията или като замените напълно устройството, или като го ремонтирате, тоест - смените пластмасовите държачи в него.

Друга не толкова популярна, но изискваща решение, причина за силните звуци е остаряло уплътнение на стъклото, което не може да изпълни напълно възложените му функции. Един от старомодните методи за решаване на проблема е поставянето на между уплътнението и вратата на парче от меката част на медицински капкомер. По този начин се елиминират два проблема наведнъж - водата няма да влезе в кухината на вратата, а вратите ще се затварят много по-тихо.

0 от 500