IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо зимната течност за чистачки е опасна в топлото време

Повечето шофьори подценяват този проблем, но той не е никак малък

Въпреки настъпването на пролетното затопляне на времето много шофьори продължават да използват зимната течност за чистачките на своя автомобил. Това важи основно за водачи, които са я сипали в края на зимния сезон и не искат тя да бъде изхабена напразно. Тоест, така и така съм дал пари, нека си я използвам. Това обаче може да бъде опасно, предупреждават експерти.


течност за чистачки


Когато топлото време настъпи, пътищата изсъхват и консумацията на този препарат рязко спад. И в колата изведнъж остава почни пълен резервоар със зимна течност, от чиито свойства за предотвратяване на замръзването вече никой не се нуждае. Шофьорът обаче я използва за измиване на предно стъкло, тъй като това му изглежда логично, а и „всички го правят“, така че не би трябвало това да представлява проблем.

Всъщност е точно обратното. Факт е, че основата на всяка течност от този вид е или изопропилов, или метилов алкохол. И двата са отровни, като първият е по-малко опасен, а вторият – повече. А в края на зимния сезон дори по-малко опасният – изопропилов алкохол, да остане в резервоара, шофьорът ще продължи да вдишва неговите пари всеки път, когато реши да напръска стъклото.


течност за чистачки


През зимата тази опасност за здравето е приемлива в някаква степен, защото това е начинът за размразяване на прозореца. Защо обаче трябва същата тази мръсотия да се диша и през лятото? Да не говорим, че зимната течност има силна и гадна миризма, като при изопропиловия алкохол тя е много по-голяма.

Освен това, съставът на „зимната" течност за измиване не е подходящ за използване през лятото. Всъщност, през топлия сезон малко върху стъклото се лепят по-различни замърсители. Това са, например, насекоми, частици от асфалта, които са размекнати от слънцето, както и цветен прашец. И за тяхното отстраняване е нужен различен състав на течността. Те не се намират в зимния вариант и затова трябва да се използва летен.


течност за чистачки


Затова и най-логичното действие в този момент е да се отървете от „зимната“ течност за чистачки, независимо, че сте дали пари да нея. Най-лесният начин за това е тя да бъде изпръскана наведнъж, като се препоръчва това да бъде направено на автомивка. Така веществото ще изтече в канализацията, а след това и в пречиствателната станция. А вие ще можете да отмиете остатъците от течността, останали върху стъклото.

0 от 500
  • #10
    40 rate up comment 2 rate down comment
    Теодор ( преди 1 година )
    Боже свещена простотия. Значи през зимата е приемливо да се тровим но лятото хич не е добре. А в държавите където зимата е почти цяла година да си се тровят колкото им душа иска. Боже прибери си вересиите.
  • #9
    35 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    преди време писах по темата зимата двойно дестилирано шотландско малцово за пролетта бърбън лятото коктейлче с джин а водката за есента
  • #8
    42 rate up comment 6 rate down comment
    ники ( преди 1 година )
    Чесно казано целогодишно ползвам зимна течност много здраве на автора май само такива статий можеш да пишеш
  • #7
    65 rate up comment 2 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 1 година )
    Колеги, изпивайте си зимните ракии, щото през лятото стават опасни! През лятото се пие само бира.
  • #6
    36 rate up comment 1 rate down comment
    Fury ( преди 1 година )
    Докато дойде лятото с горещините има дълга пролет с дъждове, така че ще си я изпръскаме :)
  • #5
    48 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Абсолютни глупости. Единствената разлика е, че зимната има добавка да не замръзва - да размразява стъклото и да не пука маркучите. Да си изцвъкате зимната течност, щото била опасна през лятото е като да си носите летен акумулатор.
  • #4
    24 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    3-ти не не върши. това е една огромна глупост да го правиш да слагаш веро и вода. Ако нямаш пари да си купиш течност за чистачки по добре не карай кола щом за елементарни неща нямаш пари. Предполагам си с гуми втора употреба и повечето неща по колата ти са за смяна
  • #3
    14 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Лятото дейонизирана вода с веро върши ли работа
  • #2
    43 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Хаха, всички слабоумни статии ви почват с израза: Повечето шофьори подценяват този проблем.
  • #1
    31 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Поредните простотии! Просто доливам лятна течност, зимната се разрежда до такава степен, че се елиминират гореспоменатите неща. А това, че зимната не миела толкова добре не е истина. Разлика между зимна и лятна не намирам в това отношение. Може и от марката да зависи. Аз позвам само Нигрин или Сонакс. Купувам, когато ги видя на промоция. Купувал съм евтини варианти от Лидл, Кауфланд Метро, Била, но не струват. Малко повече пари давам за маркови продукти, но съм спокоен за качеството.