IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо в колите се използват болтове и заварки, а в авиацията - нитове?

Най-икономичният и най-надежден метод е подходящ за автомобили, но не и за самолети

Към днешна дата авиацията остава най-младият вид транспорт. Дори тези, които изобщо не се интересуват от самолети, знаят, че при изработката на фюзелажа не използват заварки, винтове и още по-малко дърводелски пирони, а нитове. Но защо при автомобилите се използват заварки и болтове, а при самолетите - нитове, ви обясняваме сега.


нитове


Съвсем очевидно е, че от всички методи за свързване на метални части, заваряването е било и остава един от най-добрите, най-икономичните и в същото време надеждни методи. Така е при автомобилите, но когато става въпрос за аерокосмическата индустрия, използването на метода заваряване не толкова проста задача, колкото ни се струва.

И всичко това, защото при очевидната надеждност, заваряването има един сериозен недостатък. Как работи заваряването?  Преди да се съединят, металните части се нагряват до температура на топене, което води до деформация, последвана от втвърдяване.


нитове


Проблемът е, че при този метод на свързване на два материала се образува прекомерно механично напрежение, което в бъдеще може да се превърне в т.нар. „умора на метала“. Всичко това не е много страшно за автомобилите, но ако продуктът се движи постоянно със скорости от над 500 км/ч и редовно е изложен на дълготрайни външни натоварвания, може да се получи деформация и разрушаване на материала.

Така се оказва, че използването на заваряване в самолетите е противопоказано, тъй като фюзелажът им е постоянно под влияние на критични натоварвания. Завареният самолет най-вероятно няма да оцелее още при първия си полет. Въпреки това, дори ако заварената машина по някакъв начин оцеляваше в небето, тогава нейният фюзелаж най-вероятно нямаше да оцелее в зоната на турбуленция.


нитове


Ето защо, от съображения за безопасност, нитове се използват при конструирането на самолети вече повече от век. За разлика от заваряването, нитовете са много по-способни да издържат на двата основни вида натоварвания, с които фюзелажа на самолета се сблъсква постоянно – вибрационни и ударни натоварвания. При самолетите те са значително по-високи от тези при автомобилите.

Най-често в авиацията се използват припокриващи се материали с верижната структура на реда на нитовете. Освен това шевът на нитове в самолетите е покрит със специална защитна смес, за да се гарантира херметичността на конструкцията. Процесът е по-бавен и по-скъп, което е пък е още една причина да не се използва при автомобилите.


0 от 500
  • #16
    1 rate up comment 3 rate down comment
    Иванов ( преди 1 година )
    Само не разбрааме, що се ползват нитове , а не болтове и гайки?
  • #15
    9 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Явно имат предвид по външния корпус, а не, като цяло за целият самолет. По корпуса от метална обшивка не се ползват заварки, което е факт. Заварките няма да издържат натоварванията, променят свойствата на метала на мястото на заварката заради високата температура, заварката не търпи толкова големи температурни амплитуди, разглобяването на самолета става невъзможно и не на последно място се ползват сплави, които са много трудни за заваряване, а някои изобщо не подлежат на такава обработка.
  • #14
    14 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Вече 20 години съм в авиацията и с 4 типа самолети в "Бревета" си и за сефте чувам, да не се използват заваръчни процеси при производството на който и да било аероплан, та бил той и от титаниеви сплави - МиГ-25 чиято максимално допустима скорост при полет на свръхзвуков режим е !ограничена! на 3000 километра в час.Уважаеми Господа,Без заваръчните процеси, които прилагаме на самолетите, ще пътувате с влакове и кораби!
  • #13
    5 rate up comment 4 rate down comment
    Спас ( преди 1 година )
    Мостовете също се изпълняват на нитове и болтове! Една от причините, може би най- важната е, че съединението, макар и много здраво е крехко и при динамично претоварване се разрушава светкавично без видими пластични деформации!! Мостовете се поддържат редовно, след проверка, като се сменят нитове и болтове! Има и други причини, но това според мен е основната.
  • #12
    3 rate up comment 5 rate down comment
    Fury ( преди 1 година )
    До 10: Е тоя МИГ 25 от преди 40 години е стоманен! Колко други стоманени самолети знаеш?
  • #11
    4 rate up comment 6 rate down comment
    Brukchu ( преди 1 година )
    По малоумно обяснение нема
  • #10
    12 rate up comment 5 rate down comment
    Андрей Вълев ( преди 1 година )
    Не е вярно че не се използва заваряването в самолетостроенето.Корпусът на Миг 25 например е стоманен и заварен. Ако корпусът е от алуминиева сплав, това са т.н. термообработваеми сплави, като дуралуминия, които при заваряване губят механичните си качества в зоната на сплавяне и се разрушават.Въпреки всичко има методи на заваряване и на тези сплави.Аз самия се занимавам със заваряване и имам успешно огънати образци от дуралуминиева сплав на 180* без да се разрушат.
  • #9
    13 rate up comment 3 rate down comment
    snaky ( преди 1 година )
    Абе господа авиационни специалисти, скъпи авторе,да ви светна и аз едно нещо. И преди не са се ползвали заварки, а в съвремените самолети е невъзможно, защото се правят от композитни материали. Как ще завариш карбон, кевлар или някаква комбинация от алуминий, фибростъкло, пластмаси и т.н.?Тази статия е за някакви самолети от 60-70те години.
  • #8
    5 rate up comment 11 rate down comment
    Ник ( преди 1 година )
    Самолетите да от дурал Плочките на снимката са от Съветски самолет защото нитовете стърчат на другите са със скрити глави за да няма съпротивление на въздуха съответно по висока скорост и повече изминати клм..както всичко сделано
  • #7
    17 rate up comment 2 rate down comment
    Пабло ( преди 1 година )
    Долу е плюс 50 а горе минус 50 градуса... Автора си няма грам понятие от самолетостроене.