IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Шефът на Ford се заяде с Tesla

Джим Фарли не пропусна да припомни, че F-150 Lightning може да зарежда електромобили (ВИДЕО)

Само преди дни Ford започна серийното производство на електрическия си пикап F-150 Lightning, като събитието бе отбелязано с официална церемония в завода Диърборн. На нея присъства и главният изпълнителен директор на компанията Джим Фарли, който не пропусна да се заяде леко с лидера на пазара на електромобили Tesla.



По време на речта си Фарли посочи, че производството на Ford F-150 Lightning е толкова важно за компанията колкото това и на първия масов модел на марката – Model T. Шефът на Ford припомни, че електрическият пикап може да се зарежда други автомобили, задвижвани на ток, като неслучайно спомена именно Tesla.

Във Ford определят F-150 Lightning като „10-киловатова електроцентралата на колела“, като именно възможността за подаване на електроенергия от нея е едно от качествата, които се подчертават непрекъснато. Фарли и екипът му не се ограничиха с това, а пуснаха и клипове с реакциите на клиенти, които са поръчали пикапа. Те разговарят с вицепрезидента на Ford – Дарън Палмър, който ги пита как ще използват новата си придобивка. Неслучайно един от тях заяви, че е заменил своята Tesla, за да получи резервация за пикапа.


Ford F-150 Lightning


При старта на производството стана ясно също, че независимо от нивото на оборудване всички версии на F-150 Lightning имат по-голяма мощност и товароподемност от първоначално обявената. При премиерата на модела беше обявено, че базовият вариант развива 426 к.с., но мощността се оказа 452 к.с. При версията с по-голяма батерия показателят е увеличен от 563 на 580 к.с., като пробегът си остава 514 к.с. Товароподемността също е увеличена – от 903 на 1013 кг.

До момента над 20 000 са си поръчали F-150 Lightning, като доставките ще започнат догодина. За да се справи с търсенето, Ford разширява своя център за разработка на електромобили. Целта е достигането на производство от 2 млн единици през 2026 г. А планът на компанията е само 4 години по-късно 50% от продажбите на марката по света да бъдат с електрическо задвижване.


0 от 500
  • #1
    14 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Пешо, смени си професията момче! Нищо не става от теб щом си написал/преписал това нещо: пробегът си остава 514 к.с. То бива неграмотност, но чак пък толкова не бива. Иначе да цензурирате и да триете коментари много ви бива, но сами да си оправите неграмотно написаните статии не можете. Днес пак ли ще има БАН, както вчера, когато ви направих забележка за друга неграмотност? Вместо да си вземете бележка, блокирате. Жалки сте!