IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Конкурентът на Tesla продаде 100 000 коли на Саудитска Арабия

Кралството е основен акционер в Lucid Motors

Компанията Lucid Motors представи първия си сериен електромобил през есента на 2020 година. Седанът Air с чиста съвест може да бъде наречен архиконкурент на Tesla Model S, като се отличава с доста приятен дизайн и куп интегрирани технологии. И в някои отношения превъзхожда съперника си от компанията на Илън Мъск.


Lucid Air


След като Lucid Air бе лансиран в Америка, производителят усилено се подготвя да навлезе и на европейския пазар, което трябва да се случи още през това лято. Но още преди завладяването на новите пазари, базираната в Калифорния компания вече получи огромен тласък от страна на Саудитска Арабия, която поръча 100 000 електромобила на компанията.
Споразумението, което бе подписано неотдавна между Lucid Motors и арабското кралство, е за сигурна поръчка на 50 000 автомобила, с опцията за добавяне на още толкова, в рамките на следващите 10 години. Всъщност, сделката изглежда доста логична на фона на факта, че Саудитска Арабия притежава 62% от капитала на американския производител.


Lucid Air Dream Edition


Част от автомобилите, които ще бъдат изпратени в държавата от Близкия Изток, ще бъдат асемблирани в настоящия завод на Lucid Motors, който се намира в Аризона, САЩ. Американската компания, обаче, планира отварянето и на втори производствен център, който скоро ще бъде построен именно в Саудитска Арабия, и където също ще се асемблират машини за местната поръчка.

Договорът включва както доставки на седана Lucid Air, така и на нови модели на компанията, които би трябвало да се появят на пазара през следващите няколко години. Доставките на първите автомобили за Саудитското кралство ще започнат в началото на 2023 година, с доставка на между 1000 и 2000 машини годишни през първите две години, които ще бъдат увеличени на между 4000 и 7000 бройки годишно след 2025 г.

0 от 500