IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW: Доминацията на Tesla приключи

Баварците искат да удвоят продажбите си на електромобили

Германският производител BMW има амбициозни планове за електрическите си превозни средства, като прогнозира, че именно на тях ще се падат по 50% от продажбите на марката през 2030 г. По този начин компанията смята да сложи край на доминацията на Tesla, като първо това трябва да стане на пазара в САЩ.


BMW i4


Именно зад океана е най-сериозната битка между двата производителя, като през 2021 г. Tesla продаде с 16 000 автомобила повече от BMW. Сега баварците са си поставили за цел да удвоят резултата си от миналата година, като доставят 200 000 електрически превозни средства на клиентите си по цял свят. Тази цифра все още е далеч от резултата на Tesla за 2021 г., който е 930 000 продажби, а през тази година вероятно ще надхвърли милион.

Това обаче не притеснява ръководството на BMW, което е уверено, че Tesla ще загуби предимството си. Според Питър Нота, ръководител на продажбите в BMW Group, компанията му ще се съсредоточи върху „много силно и бързо разрастване на електрическите превозни средства“.


BMW i4


„Известно време Tesla имаше уникално търговско предимство, но всичко вече приключи. Досега електромобилите бяха привлекателни само за определен кръг от хора, но към тях вече се ориентира много по-широка аудитория“, коментира Нота, цитиран от Automotive News.

В BMW вече имат две оръжия срещу Tesla. Това са i4, което ще си съперници с Model 3 и iX SUV, сочен за конкурент на Model X.M. Самият Нота определя i4 като „върховната електрическа кола“ и като „електрически продукт, който клиентите очакват от BMW”. Към тях скоро ще се присъедини и представеното само преди дни BMW i7, а догодина на пазара ще излязат седанът i5 и изцяло електрическият MINI Countryman през 2023 г.


BMW iX


Оптимизмът на Нота беше подкрепен и от Оливер Ципсе, главен изпълнителен директор на BMW. Според него, търсенето на електромобили на марката ще експлодира, като това вече се случва с i4 и iX.

Снимки: BMW


0 от 500
  • #19
    8 rate up comment 3 rate down comment
    Бай Пешо ( преди 2 години )
    От BMW имали "амбициозни планове"! А дано, ама надали. Дали са чували, че едно е да искаш, друго е да го можеш, а трето и четвърто да го направиш.
  • #18
    13 rate up comment 2 rate down comment
    bo ( преди 2 години )
    С този нов дизайнерски тренд,...не знам накъде сте тръгнали БМВ.....!
  • #17
    1 rate up comment 6 rate down comment
    Йоки ( преди 2 години )
    Електрическите БМВ ще са със задно.За това ще вземат всички клиенти на Ел.коли със предно.Точка.
  • #16
    8 rate up comment 6 rate down comment
    До 16 ( преди 2 години )
    Въпроса е че аз не пиша за теб а ти отговарям на простотията че Тесла взима повече клиенти от Хюндай отколкото от БМВ материалите и управлението нямат сериозни критики в повечето случаи поне от уважавани източници а не от теб или някой безкритичен. Явно има мнозина които предпочитат 100 коня повече пред по-добро наместване на панелите и внимание към детайлите
  • #15
    12 rate up comment 14 rate down comment
    До 15 ( преди 2 години )
    Аз не бих взел, който и да било модел Тесла, независимо от това дали има по-добро ускорение от BMW. Материалите, качеството, управлението, усещането за кола са на светлинни години от BMW. Казвам го от личен опит.
  • #14
    10 rate up comment 9 rate down comment
    До 13 ( преди 2 години )
    Цените на Тесла не са като на Хюндай или Тойота а като на БМВ нали не си мислиш че тези които са имали такива биха купили двойно по-скъп модел по-лесно от клиенти на 3та серия или Х3 които за същите пари ще имат много по-добро ускорение. Голяма глупост е да твърдиш че Тесла взима повече клиенти от Хюндай отколкото от БМВ
  • #13
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    И накрая всички ще разбрат, че тайната е в зарядните станции.
  • #12
    11 rate up comment 16 rate down comment
    М6 ( преди 2 години )
    Тесла , иновации ,купуват ги клиенти на Хюндай и Тойота,Хонда, BMW са класа,качество и удоволствие от шофиране със сигурност ще са по предпочитани от Тесла
  • #11
    16 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тези от БМВ все още не с разбрали, това което на ФВ им отне 5 години да разберат, Тесла не е просто електромобил - това са иновации и нови технологии и успех на БМВ и те да си измислят такива но ме съмняват, а в копираенто са некадърни.
  • #10
    10 rate up comment 13 rate down comment
    До долния ( преди 2 години )
    викаш байчо нищо, че теслите ги давате с различни гуми, саморазпадащи се по пътищата и привързани с тел и пирони!