IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

BMW: Доминацията на Tesla приключи

Баварците искат да удвоят продажбите си на електромобили

Германският производител BMW има амбициозни планове за електрическите си превозни средства, като прогнозира, че именно на тях ще се падат по 50% от продажбите на марката през 2030 г. По този начин компанията смята да сложи край на доминацията на Tesla, като първо това трябва да стане на пазара в САЩ.


BMW i4


Именно зад океана е най-сериозната битка между двата производителя, като през 2021 г. Tesla продаде с 16 000 автомобила повече от BMW. Сега баварците са си поставили за цел да удвоят резултата си от миналата година, като доставят 200 000 електрически превозни средства на клиентите си по цял свят. Тази цифра все още е далеч от резултата на Tesla за 2021 г., който е 930 000 продажби, а през тази година вероятно ще надхвърли милион.

Това обаче не притеснява ръководството на BMW, което е уверено, че Tesla ще загуби предимството си. Според Питър Нота, ръководител на продажбите в BMW Group, компанията му ще се съсредоточи върху „много силно и бързо разрастване на електрическите превозни средства“.


BMW i4


„Известно време Tesla имаше уникално търговско предимство, но всичко вече приключи. Досега електромобилите бяха привлекателни само за определен кръг от хора, но към тях вече се ориентира много по-широка аудитория“, коментира Нота, цитиран от Automotive News.

В BMW вече имат две оръжия срещу Tesla. Това са i4, което ще си съперници с Model 3 и iX SUV, сочен за конкурент на Model X.M. Самият Нота определя i4 като „върховната електрическа кола“ и като „електрически продукт, който клиентите очакват от BMW”. Към тях скоро ще се присъедини и представеното само преди дни BMW i7, а догодина на пазара ще излязат седанът i5 и изцяло електрическият MINI Countryman през 2023 г.


BMW iX


Оптимизмът на Нота беше подкрепен и от Оливер Ципсе, главен изпълнителен директор на BMW. Според него, търсенето на електромобили на марката ще експлодира, като това вече се случва с i4 и iX.

Снимки: BMW


0 от 500
  • #29
    2 rate up comment 1 rate down comment
    До долния ( преди 1 година )
    У ваше село може и да е така
  • #28
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Няма такова понятие, което да е различно от немски премиум. Премиум е синоним с Германия.
  • #27
    5 rate up comment 8 rate down comment
    Stan ( преди 1 година )
    ***......5 г не могат да направят ъпдейт "овър еър".Колите им имат двоен разход , както и фолксвагените.Теслите от Берлин НЯМАТ нищо общо с другите Тесли, като качество.За Тесла се чака почти година, за Ел.БМВ - доставка за 1 седмица.Свърши се с немския премиум, дори тук в Германия го казват
  • #26
    9 rate up comment 5 rate down comment
    BENZIN ( преди 1 година )
    Тресла са изключително иновативни. Никой друг не продава коли без накладки, с различни гуми, с две по две джанти, с различни фуги из цялото купе, с изхвърчащи в движение панорами, самозабиващи се къде ли не, бонус безплатно запалване на гаража и къщата, както и много други екстри, като пълен блокаж на цялата електроника в движение по магистралата. Това са факти, с които БМВ и никой друг производител, включително и Лада, не могат да се преборят.
  • #25
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Jay ( преди 1 година )
    Съгласен съм, че i4 е по-добре изглеждащ (поне на визия), но че iX било конглокент на Модел Х е тотален виц. Последните години съм се на гледал и на слушал на Тесла убийци, а истината е че насреща има само думички и блянове. А iX ако му махнеш емблемата и бъбреците бие на китайски *** отвсякъде, по-тъпо БМВ скоро време аз не съм виждал. Като технологии мисля, че още им е рано.
  • #24
    6 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Оффф, лелеее поредните немски убийци на Тесла пак искочиха. Колко пъти ги убивахте и закривахте бе дойчовци? Ауди и ФВ поне няколко пъти го правеха, а сега и баварците. Не съм фен на Теслите и ако ще си вземам ел.кола вероятно ще е Хюндай или Киа, но стават смешни някои компании с децките си заявки да правят нещо, което явно няма как да стане. В момента няма марка, която да предлага електричка с характеристиките на Тесла на толкова ниска цена. БМВ-тата са много скъпи за това което предлагат.
  • #23
    3 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Другата ти грешка е, че говориш за Тесла само като автомобилна компания, а електромобилите са само малка част от общата картина, която продава Тесла. Тесла на практика е енергийна компания, чиято цел е да произвежда, съхранява и продава чиста електрическа енергия, като си създава клиенти, които да я ползват. Накара и останалите да произвеждат електромобили които да купуват "стоката" от техните зарядни станции. Следващата стъпка ще е посредничество за продажба на ток от електромобил към мрежата
  • #22
    2 rate up comment 2 rate down comment
    Така е ( преди 1 година )
    Наистина наистина след пет години вероятно продажбите на Тесла ще спрат да растат, но грешиш за доминацията. Тесла ще продължи да доминира, но не на пазара на електромобили, а на автомобилния пазар, защото след пет години ще продава повече от всички останали без значение от задвижването. При 50% годишен ръст на продажбите, след пет години Тесла би трябвало да продава 15 милиона автомобила. А миналата година имаха 87% ръст, тази планират 60%.
  • #21
    2 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Доминацията на Тесла ще продължи още поне 5год, докато всички марки стабилно навлезнат на пазара с електромобили и извадят достатъчно модели да си конкорират. Тогава и вълнението около Тесла ще понамале и иновациите им ще присъстват в повечето напреднали марки който ще докарат електромобила в по масовия сегмент. До тогава и Тесла ще се научи да бъде истинска премиум марка и ще се поизравнят с немските играчи. Но по-големите количества електрички ще са все пак от масовите марки не от премиума
  • #20
    8 rate up comment 0 rate down comment
    Мате Матев ( преди 1 година )
    200 000 не е цифра бе. Не го ли разбра? Нарича се число, стойност и т.н. но не и цифра. Цифрите са от 0 до 9 в нашата бройна система и служат за записване на числа както буквите служат за записване на думи.