IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо аудио системите в колите понякога звучат толкова зле

Всеки иска перфектен звук в колата си, но често това не се получава

Много нови автомобили са оборудвани с невероятни аудио системи от компании като Sony или Bose, които се предлагат или в най-високите нива на оборудване, или срещу солидна допълнителна такса. В същото време те издават стотици ватове мощен звук през десетина или пък, само през два високоговорителя. Има и случай с 36 тонколони в новото BMW Серия 7, например. Защо тогава автомобилните аудиосистеми понякога звучат... някак неправилно?


музика


Става дума за една модерна функция, която имат абсолютно всички съвременни аудио системи и която е включена в тях по подразбиране. Това е т.нар. "съраунд звук". Името, изглежда, обещаващо и предлагащо специално удоволствие от слушането на музика ... Но това не е така.

Нека разберем какво представлява въпросният "съраунд звук". Това е технология за домашно кино в кола (5.1 или 7.1). Филмовите саундтраци се записват в съраунд звук и A/V приемникът за домашно кино ги възпроизвежда по начина, по който звуковият инженер е предвидил. Но музиката, с редки изключения, се записва в конвенционално стерео - на два канала, а не на 5 или 7. Съраунд звукът в колата е обработка на сигнал, при която стерео запис вече не се възпроизвежда през два канала (ляв и десен), както са предвидили звукозаписните компании и изпълнители, а се разпространява в 5 или повече канала.


музика


Проблемът е, че обработката на сигнала влияе върху яснотата на звуците: те се разпръскват и изместват. Когато слушате стерео система у дома, избирате седалка на еднакво разстояние от два високоговорителя, които стереофонично генерират „образа“ на музиката – звуковата сцена, сякаш сте на концерт на живо. Но в колата никой не седи точно в центъра. Освен това интериорът на автомобила е малък и се състои от твърди повърхности, които отразяват звука, и меки, които го заглушават.

Инженерите полагат всички усилия, за да подобрят качеството на звука за всички пътници и дори да създадат усещането за концертна зала (една аудио система се рекламира като възпроизвеждаща „мощта“ на концерт на стадион, но чували ли сте някога добър звук на стадион?). Но да угодиш на всички рискуваш да не угодиш на никого. Ето защо, ако не сте доволни от звука на някои песни и композиции в колата, просто опитайте да изключите функцията за съраунд звук.

0 от 500
  • #13
    0 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Кой те излъга, че звукозаписните компании записват на 2 канала? Трябва да си много зле да го кажеш. Чувал ли си за FLAC формат. пущай търсачката и почвай да четеш и да се ограмотяваш, че нивото ти е аудио касетки от 90-те г. на миналия век, когато наистина звукозаписните компании записваха само на 2 канала.
  • #12
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Ночер 12 ( преди 2 години )
    Статията ви обяснява, че звукозаписните компании записват на ДВА канала, вие пак 11.2, 16.3 , 24.8
  • #11
    7 rate up comment 4 rate down comment
    Хмм ( преди 2 години )
    Купуваш си евтина музика - свири евтино. Купуваш си хубава музика - свири хубаво. Просто е.
  • #10
    1 rate up comment 8 rate down comment
    до#8 ( преди 2 години )
    Аз съм с 9.2 система. Звучи уникално. повечето музика ми е на FLAC формат и тази система 9.2 изкарва най-доброто звучене. Имал съм 5.1 и повярвай ми нищо общо няма с 9.2
  • #9
    18 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    следващата статия ще е кои са филмите които са подходящи за гледане докат шофирате
  • #8
    4 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Този ефект съм го усетил вкъщи, ако гледам филм записан в 5.1 се чува много по-ясно и чисто.
  • #7
    16 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Щирлиц, уверявам те, че в колата 2 говорителя са крайно недостатъчни!
  • #6
    18 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Няма как звукът в една дрънчаща, резонираща ламарина, каквато е колата, да е много добър - физика. Но задоволителното, при подобни условия е напълно достатъчно.
  • #5
    18 rate up comment 4 rate down comment
    Меломан ( преди 2 години )
    В кола и на стадион, колкото и добър звук да има, винаги е някакъв компромис. Купето на колата не може да създаде добра акустика, за да се получи отлично звучене. Освен това, там говорителите не са в тонколони и просто няма начин да докараш звук, като от тонколона. На стадиона бирата е друга. Там нямаш акустика. На отворени пространства звуковите вълни не могат да се отразят и заминават в пространството. До ушите ни идват доста ограничено честотен вълнови диапазон и нещата са доста зле.
  • #4
    10 rate up comment 2 rate down comment
    //// ( преди 2 години )
    Да, чувал съм добър звук на стадион. Manowar, Slayer, Alice Cooper на стадиона в Каварна. Звук , визуализация, изпълнение ... невероятни!