IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

20-те най-продавани автомобила в България през 2022

Кризата с чиповете удря най-вече по-достъпните модели. Dacia изпада от Топ 3

Пазарът на нови автомобили в България е пораснал с 11.4% за първите три месеца на годината, показва анализът на Automedia върху данните за регистрациите на МВР. По ред причини обаче акцентът все повече се измества към високия пазарен сегмент и към по-скъпите автомобили. Същите фактори разместват значително и класирането на най-популярните марки - миналогодишният лидер Dacia се смъква на четвърто място, а в челната тройка влиза нов играч.
  
   
Toyota C-HR
Toyota вече държи първите две места при най-продаваните модели у нас
   
    
Всъщност търсенето продължава да изпреварва предлагането, коментират представители на индустрията пред Automedia.bg. Много от дилърите твърдят, че биха продали и доста по-големи количества, стига да ги имаха. Недостигът на микрочипове обаче продължава да бави доставките и за много от популярните модели в момента чакането е над половин година, а в някои случаи - и над година.
  
 

ТОП 12 ПО МОДЕЛИ
1. Toyota Corolla - 360
2. Toyota C-HR - 331
3. Renault Clio - 315
4. Dacia Sandero - 229
5. Citroen C3 - 196
6. Kia Sportage - 177
7. Kia Ceed - 175
8. Renault Captur - 162
9. Dacia Duster - 154
10. Renault Master - 152
11. Toyota RAV4 - 139
12. Peugeot 208 - 137

От март насам има и видима тенденция производителите да забавят доставките, за да могат да калкулират в цената постоянно поскъпващите заради войната в Украйна суровини. При някои марки актуализациите на ценовата листа са ежеседмични, казаха ни запознати.

При продължаващия недостиг на чипове производителите отдават предимство на най-доходните си модели, а бавят продукцията на по-достъпните. Това води до куриози: примерно при Skoda най-продаваният модел вече не е Octavia, както винаги досега, а големият SUV Kodiaq.

Общо регистрираните нови автомобили за първите три месеца са 7839, при 7037 за същия период на миналата година.
    
     
Най-продаваните марки и модели в България (ГАЛЕРИЯ):

 


0 от 500
  • #26
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Xbr4wl ( преди 1 година )
    Всички коментари тук са излишни. Всеки си има СОБСТВЕНО , право на мнение.
  • #25
    3 rate up comment 4 rate down comment
    до 25 ( преди 1 година )
    Имам Мерцедес 500Е(не е за всеки ден) и се водя,че нямам пари, а ти искаш да ми кажеш,че като имаш клио/корола ,имаш пари ? Евала бе,Сашеее.Колата е разход 99.9 % от случайте, иначе казано пасив, а ти като си " богат" купи си нова кола ,която след 2м струва с 30% по-малко. Ходи дръпни 20 кредита и за апартамент У София,кредит за айфон, кредит за почивка на Занзибар, и се чувствай Ричи Рич.
  • #24
    5 rate up comment 4 rate down comment
    АМИ ( преди 1 година )
    Който няма пари, а и не иска да има за в бъдеще, ще кара стара кола. Който има пари, кара нова кола.
  • #23
    3 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    ИТ-тата и не само те, ако мислеха, нямаше да си вземат Шкода, което доказва, че само симулират мислене!
  • #22
    5 rate up comment 3 rate down comment
    ИТ ( преди 1 година )
    разбира се, че ИТ-тата могат да си позволят каквото си искат, но в крайна сметка 90% избират да си купят Шкода поради ред причини, което дава образ на марката, но и говори за мисленето на ИТ-тата
  • #21
    0 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    Всяко уважаващо себе си ИТ кара каквито си иска. ИТ-тата са едни от малкото хора в БГ, на които не им се налага да правят дребни сметки и могат да си позволят почти всякаква кола. В този смисъл, почти никой от сферата не избира Тойота, защото може да си позволи много по-добра кола.
  • #20
    2 rate up comment 6 rate down comment
    ИТ ( преди 1 година )
    Всяко уважаващо себе си ИТ трябва да кара Шкода. Бонус точки за апартамент в младост. Екста бонус за карирана ризка с къс ръкав.
  • #19
    2 rate up comment 9 rate down comment
    анонимен ( преди 1 година )
    "Тойота и всички останали!" - Вярно си е, номер 6! Само Тойотка прави консерви русенско варено. Всички останали произвеждат шунка от бут!
  • #18
    1 rate up comment 5 rate down comment
    Ох, Докторе ( преди 1 година )
    14. Наркоман, аз винаги пиша с псевдоним "доктора". Явно проблемът е в тебе.Може би, ти водиш диалог със себе си и си мислиш, че и другите го правят?
  • #17
    6 rate up comment 1 rate down comment
    ИТ ( преди 1 година )
    Карам си Киа-та и не ми пука кой какво казал, аз карам от точка А до точка Б и с кифли които да ми дават тон в живота не се занимавам.