IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Ново BMW M850i Gran Coupe беше продадено на цената на Ferrari

Неизвестен купувач плати 475 000 долара за една от 99-те бройки от специална серия

Чисто ново BMW M850i Gran Coupe беше продадено на търг от аукционната къща Christie's за рекордните 475 000. За такова сума могат да се купят цели две Ferrari Roma, които току-що са слезли от конвейера.


BMW 8 X Jeff Koons


Неизвестният купувач е платил близо половин милион долара, за да притежава един наистина уникален автомобил. Това BMW M850i Gran Coupe е проектирано от световноизвестния художник Джеф Кунс, често наричан „съвременния Уорхол“. Вярно е, че не всички експерти по изкуство споделят това мнение, тъй като смятат произведенията му за кич и цинизъм, но това не пречи те да се продават на високи цени.

В случая Кунс е участвал в разработка на автомобил, който излезе в серия от 99 бройки. Проектът носи името BMW 8 X Jeff Koons, като колите са създадени по скици на художника и имат автограф от него. Всички машини бяха продадени само за 3 седмици, въпреки сериозната им цена от 350 000 долара. С течение на времето колите ще поскъпнат, като продаденият на търг автомобил от серията е доказателство за това.


BMW 8 X Jeff Koons


Каросерията на всяка кола е боядисана в стила на комикс, с жълта броня и комбинация от сини, светлосини и сребърни ивици. Бели облаци и звезди допълват облика, а на капака на багажника е нарисувана експлозия. Интериорът също е подчинен на комиксите, като седалките са тапицирани с двуцветна червена и синя кожа в стила на костюма на Спайдърмен.

Долната част на таблото и постелките са в цвят бордо, а панелите на вратите и килимите са светлокафяви. Етикетът на капака на поставката за чаша показва, че автомобилът принадлежи към специална серия и е украсен с автограф на Кунс.


Още снимки автомобила от специалната серия - вижте галерията:

Снимки: BMW

0 от 500
  • #7
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Nikola ( преди 2 години )
    Или съвсем накратко - пари при пари отиват. Вмъквам един цитат и изчезвам, че трябва да се работи: "Според Оксфам пандемията е създавала по един нов милиардер почти всеки ден, докато положението на 99 на сто от световното население се е влошило заради локдауни и икономически спадове. Оксфам констатира, че общото състояние на 10-те най-богати е нараснало от 700 милиарда до трилион и половина долара между март 2020 и ноември миналата година."
  • #6
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Nikola до Propov ( преди 2 години )
    В десетката. Точно това е, всичко е въпрос на възприятие и усет към нещата. Както и възможността да си ги позволиш, естествено. Човек, който има 20к за автомобил, вероятно ще си купи автомобил за 20к, който след 10 години ще струва 10к. Хората с пари ще купят Ролекс или Аудемар Пиге за 50к, който след 10 години ще струва 60к. В шантав свят живеем, играчките на свръхбогатите поскъпват с времето, най-вече защото са ограничен брой, докато нашите конвейерни играчки се обезценяват ежеминутно :)
  • #5
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Propov ( преди 2 години )
    Добре бе пичове, тия който са дали по половин милион за тази кола, първо,най важно и очевидно е че са милионери. А те не си харчат парите за глупости. Вие пък казвате че тая кола не става. Ето ви гоолямата пропаст между вас и богатите.
  • #4
    1 rate up comment 0 rate down comment
    40 ( преди 2 години )
    криза на 40те години току-що при нов облик
  • #3
    4 rate up comment 0 rate down comment
    Д-р Исня ( преди 2 години )
    Хахах, това БМВ вярно е чист комикс.
  • #2
    2 rate up comment 0 rate down comment
    lol ( преди 2 години )
    *** некадърно написаната статияпродадено било за 475 000....ама какво, Петър мълчи
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    американци сър