IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Румънец откри 400 000 евро в сметката си, купи 2 BMW-та и влезе в затвора

Съдебната сага продължила близо 7 години завърши с ефективни присъди

Какво бихте направили, ако откриете 400 000 евро в банковата си сметка, които не ви принадлежат? Дали ще върнете парите като почтен гражданин или ще решите да ги похарчите?


BMW X5


Е, румънец е избрал втория вариант, като историята му започва през лятото на 2016 г. Това Мариан Радуку, директор на компания от Букурещ получава по погрешка 2 милиона леи (около 408 000 евро). Фирмата на Радуку има договор със строителна компания, чиято управителка е трябвало да преведе 8000 леи (1600 евро) за свършена работа. Вместо това обаче, тя превежда над 400 000 евро.

Младата жена бързо осъзнава грешката си и звъни на Радуку, като го моли да върне плащането. Той отговаря, че не е получи парите, но ще върне цялата сума, щом тя се появи в сметката му. След това Радуку просто спира да отговаря на обажданията.

Според материалите от съдебното дело, жената, която е превела парите и по-късно става свидетел на обвинението, се опитва да се свърже няколко пъти с Радуку по телефона, но той не вдига. Тя му изпраща и няколко SMS-а, като отново не получава отговор.

Междувременно Мариан Радуку изплаща двата си кредита и си купува два чисто нови автомобила - BMW 6-Series Grand Coupe и BMW X5. Процесът срещу него продължава близо 6 години, като в крайна сметка Апелативният съд обяви окончателното си решение. Радуку е осъден на 2 години и 1 месеца лишаване от свобода за присвояване и фалшификация, а помощникът му Адриан Плопеану получава 1 година и 7 месеца за участие в измама.

0 от 500
  • #8
    9 rate up comment 0 rate down comment
    До 7 и др ( преди 2 години )
    Явно не си знаете правата и законите. По закон при такава грешка може да се иска доброволното връщане на преведените по грешка средства или се отива в съда. И в двата случая ги връщате, не остават за вас, съдията ще постанови конфискация на имуществото и имоти ако сте ги похарчили или скрили, няма да ви огрее споко.
  • #7
    5 rate up comment 16 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Ако някой ме спре на улицата, пъхне ми 5000 евро в джоба и утре си ги поиска, аз ли ще съм виновен ?Да е гледала какво прави. Скъпа грешка, но ще си научи урока и другия път ще гледа няколко пъти какво праща. При 100 лева превод гледам 10 пъти преди да натисна изпрати
  • #6
    2 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    И на мен ми пратиха по грешка едни пари, но сумата е такава, че не си струва главоболието - 2500евра (за две заплати да правя циркове...)
  • #5
    10 rate up comment 1 rate down comment
    112 ( преди 2 години )
    Тази далавера в затвора ще ви излезе толкова солено. По цял ден сeкс ще има и познайте кой от коя страна ще бъде. Пък като излезете ще си имате спомен за цял живот.
  • #4
    4 rate up comment 13 rate down comment
    далавера ( преди 2 години )
    Както е написал колегата, къде да лежа 3 години за 400к евро? хем ще ме хранят, хем ще си живея живота след това :) просто тази си е купила автомобили които след 3 години ще струват 2 пъти по-малко, ама жена... жена с кредитна карта е като луд с картечница
  • #3
    9 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тука не е избор... 3 години за 400к евра... къде ще ги изкараш за толкова време? Влизаш, лежиш и за всяка година лежано правиш по 130 000 евро. Много желаещи ще има, даже ще се признаят за виновни и ще лежат по-малко!
  • #2
    11 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    в описанието на публикацията липсват мармот и шоколад
  • #1
    11 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Аз такава грешка никога не мога да направя - да преведа 400 хиляди евро на някой по погрешка. Просто нямам толкова пари в банковата си сметка.