IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Kia предизвиква германците с EV9

Големият електрически SUV идва в Европа догодина

Корейският производител Kia обяви, че през 2023 г. ще предложи на пазара в Европа EV9 SUV. Моделът беше представен като концепция, но ще получи серийна версия, която е изградена на платформата E-GMP, използвана от модела EV6.


Kia EV9


Идеята на ръководството на компанията е с този модел да се противопостави на големите електрическия SUV в премиум-сегмента. Това се отнася най-вече за моделите на германските производители Mercedes-Benz, BMW и Audi, които също подготвят предложения в този клас.

Към момента липсват повече технически подробности за серийния Kia EV9. И все пак, тъй като той е по-голям и по-тежък от EV6, вероятно ще получи и по-голяма батерия от неговата, която е с капацитет 73 кВт/ч. А това означава и постигане на по-впечатляващ пробег с една зареждане, който ще надхвърли 500 км.


Kia EV9


Голяма част от дизайна на концепцията EV9 ще бъде повторена при серийния модел. Все пак той ще остане без камерите, които заменят външните огледала, а 26-инчовият приборен панел в салона ще бъде разделен на два по-малки екрана. Задните врати на концерта ще бъдат заменени със стандартни, като електромобилът ще получи пълноценна B-колона.

Серийната версия ще запази размерите на концепцията, като това означава дължина от 4930 мм и междуосие от 3100 мм. Така Kia EV9 ще бъде по-къс като цяло от BMW iX, но ще предлага със 100 мм по-голямо междуосие, което е доста сериозно за европейски стандарти, но в компанията вярват, че ще се хареса на феновете, особено ако моделът предложи и впечатляващи характеристики.


Още снимки на големия електрически SUV на Kia - вижте в галерията:


Друго предимство на серийния EV9 пред конкурентите трябва да бъде неговата възможност за бързо зареждане. Платформата поддържа до 350 кВт, но при Kia EV6 е фиксирана на 240 кВт. Поставянето на по-големият батерии би трябвало да позволи по-добро представяне на електрическия SUV.


0 от 500