IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Корейски марки изместиха японците като лидери по надеждност

Kia е новият водач в класацията на J.D. Power за брандовете с най-малко проблеми

Американската консултантска агенция J.D. Power публикува годишната класация за надеждност на автомобилите на пазара в САЩ, която се основава на проучване сред собствениците на 100 автомобила от всяка марка, пуснати на пазара през 2019 г.


Kia


Рейтингът се е променил сериозна за последната година, като Lexus, който беше начело 9 пъти през последните 11 години, се е смъкнал на шесто място – една позиция след Toyota. Начело в класацията са KIA, Buick и Hyundai а последните три места заемат Volvo, Ram и Land Rover. Lexus, който е номер едно девет пъти през последните 11 години, падна на шесто, една позиция зад Toyota.

J.D. Power класира автомобилите въз основа на броя на проблемите, които собствениците са срещнали през трите си години на експлоатация. Това отчита както сериозните дефекти, така и дребните неизправности като повредена аудио система, например.

Този път начело на класирането е Kia със 145 оплаквания на 100 автомобила. На второ място е Buick (147), трето и четвърто заеман - Hyundai (148) и неговата премиум-марка Genesis (155). Японските Toyota и Lexus бяха пети и шести със 158 и 159 проблема съответно, следвани от Porsche (162), Dodge (166), Cadillac (168) и Chevrolet (171), които затварят челната десетка.

J.D. Power

На обратния край на класирането са Volvo (256 оплаквания), Ram (266) и Land Rover (284). Средният показател за индустрията се е влошил забележимо, въпреки че преди това анализаторите отбелязаха повишаване на надеждността. През 2021 г. резултатът е 192 проблема на 100 превозни средства в сравнение със 121 през 2020 г. Прави впечатление, че досегашният лидер Kia имаше само 97 жалби преди година, а Lexus - 81.

При моделите за пореден начело е Porsche 911, а в останалите класове първите позиции заемат Toyota Corolla, BMW 4-Series, Mazda MX-5 Miata, Chevrolet Impala, Hyundai Sonata, Lincoln MKZ и Ford Mustang. В SUV-сегмента анализаторите не избраха абсолютен победител, но посочиха девет модела с различни размери и цени - Lexus NX, Hyundai Santa Fe, Buick Envision, Lexus UX, Chevrolet Suburban, Buick Encore, Lexus RX, Kia Sorento и Porsche Cayenne.

0 от 500
  • #20
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Alexxx ( преди 2 години )
    Това са пълни глупости.Купих Хюндай i30 на 38,000км и на 100,000 се разпадна,скърцаше,лопаше,тропаше. Свърши гаранцията,макар,че често беше в сервиза и я продадох.Купих Тойота Аурис на 93,000км и сега е на 240,000км и освен консумативи,нищо друго не съм пипал. Преди Хюндай имах и Шкода Октавия,мислех,че ще е хубава уж Ауди,Фолксваген...,но беше почти същият *** като Хюндай.
  • #19
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Ceed ( преди 2 години )
    Ящшо, това с поддръжката не е никаква уловка, а адекватно отношение към автомобила. Аз имам просийд от 2008 година и за 13 години нищо повече от въпросното обслужване и едни биалетки. Автомобила е с твърдо окачване и возията му изобщо не е за нашите пътища, но откъм проблеми е перфектен. Неслучайно на Сийда му викат корейския голф.
  • #18
    4 rate up comment 1 rate down comment
    До 17 ( преди 2 години )
    Каква шкода те гони, проучването е за сащ, там шкода няма.
  • #17
    15 rate up comment 1 rate down comment
    Яшко ( преди 2 години )
    Като собственик единствено на Хюндай през живота си донякъде мога да потвърдя това, но има няколко уловки: адекватна поддръжка т.е.оригинални масла, части и НАВРЕМЕ и другата уловка е условията по пътищата. Много малко коли издържат дълго на нашите "пътища". При желание за грижа и пазене ще ви служат много добре и дълго.
  • #16
    5 rate up comment 2 rate down comment
    IM-дртиВайтБoй! ( преди 2 години )
    И накрая ще дам следното точно заключение: В настоящия момент именно ПРЕМИУМ-Брандът GЕNЕSiS оглавява класацията за удовлетвореност на клиентите от внедрените в автомобила технологии (съгласно J.D.Power 2021 U.S.Tech-Study). Статистиката казва, че 1-то място е за Genesis (лЮкс-подразделението на Hyundai (634 точки), следван от Cadillac (551), Volvo (550), BMW (545) и Mercedes-Benz (523). Първата позиция при масовите авто-марки е за Hyundai (519), следван от KIA (510). /ИНФО от световната преса!/
  • #15
    2 rate up comment 1 rate down comment
    IM-дртиВайтБoй! ( преди 2 години )
    И тъй,ако внимателно разгледате таблицата, най-отдолу с дребния шрифт ПРОчитате следното: "GENESIS заема 1то място сред ВОДЕЩИТЕ ПРЕМИУМ авто-брандове, завоювавайки ЗЛАТНАта КРАЛска ЛЕНТА за най-ДОБАР сред отличниците в тази тъй важна пазарна НИША". И независимо от 50-те получени тук минусчета, то се вижда, че РЕАЛната истина нема как да се скрие, щото таз блестящо водеща МАРКА директно е отвяла ConCurентите си на светлинно разстояние далеч назад, макар и само с 6-годишна история и 7-8 модела...
  • #14
    5 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Уф, мъка! Шкода не успя до издрапа дори до последното място.
  • #13
    11 rate up comment 0 rate down comment
    F2 ( преди 2 години )
    Аз през 2017 си търсих втора употреба кола. Бях ианенадан, че на еднакви години и оборудване, дизеловия Голф е с 1500 лв. по-евтин от Hyundai i30. И в германското mobile картинката беше подобна. А като нови, голфа е поне с 10% по-скъп.
  • #12
    11 rate up comment 11 rate down comment
    истинския ( преди 2 години )
    До 3- та година корейските автомобили са добре, но след 5- та са още по-добре. Във фирмата имаме Хюндай i20 и тойота ярис. След 5- та година хюндая не е мръднал, а тойотата се разпада отвътре и отвън буквално.
  • #11
    6 rate up comment 18 rate down comment
    Един друг ( преди 2 години )
    До 3- та година корейските автомобили са добре, но след 5- та не стават. Във фирмата имаме Хюндай и20 и тойота ярис. След 5- та година тойота ярис не е мръднала, а Хюндай се разпада отвътре и отвън буквално.