IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първият Mercedes на Марадона беше продаден на търг

Този 450 SLC от 1980 година е подарен на легендата от „Бока Хуниорс“

Аукционната къща RM Sotheby's обяви, че през миналия уикенд е продала Mercedes-Benz 450 SLC от 1980 г., който е принадлежал на Диего Марадона. Въпросната кола е подарък от „Бока Хуниорс на играча през ранните му години в аржентинския клуб.


Mercedes-Benz 450 SLC


В случая изненадваща е сравнително ниската цена, която беше платена за автомобила – 37 400 долара, което прави 33 640 долара. Това не е чак толкова малко, но за подобна сума се търгуват стандартни бройки от модела, които нямат подобно „родословие“. От RM Sotheby's предварително бяха изчислили, че стойността на колата може да стигне 60 000 долара.

По-ниската цена от очакваната може да се дължи и на несъответствия в историята и произхода на автомобила. От RM Sotheby's обявиха, че това е 450 SLC, докато според някои документи колата е идентифицирана като 500 SLC. Твърди се също, че колата е подарък на Диего от „Бока Хуниорс“, но според други сведения, тя е купена от фенове на предишния му клуб - „Архентинос Хуниорс“ и е подарена на Диего преди трансфера му в „Бока“.


Mercedes-Benz 450 SLC


Това, което се знае, е че автомобилът е сменил няколко собственика в Аржентина преди десетина година. През 2011 г. колата е обявена за продажба в Кордоба на цена от 17 500 долара (15 700 евро), а през ноември се появява нова обява, където цената вече е 50 000 долара (44 900 евро). След това следите на автомобила се губят, преди той да се появи на търг във Форд Лодърдейл (Флорида, САЩ), където за него бяха платени гореспоменатите 37 400 долара.

Сравнително ниската цена, на която е продадено червено купе, се дължи и на факта, че Диего Марадона през годините е живял в много държави и е притежавал огромен бройки коли от различни марки и модели. Много от тях бяха продадени след смъртта му през 2020 г.


Още снимки на първия Mercedes на Диего Марадона - вижте в галерията:


0 от 500