IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Не е шега: "колата" на снимката се продаде за 475 000 лева

Пазарът за класически автомобили вече надхвърля границите на разума

Бумът на пазара за класически автомобили не дава никакви признаци да отминава, ако се съди по последния търг на аукционната къща H&H. В него нещото на снимката, което е по-коректно да опишем като "части в кашон", отколкото като "автомобил", бе продадено за 202,500 британски лири - около 475 000 лева по актуалния обменен курс.
 
  
AC Ace 2.6, търг
   
   
Частите, произведени преди 59 години, принадлежат на действително рядък автомобил - AC Ace 2.6. Малката английска компания за спортни коли, която отдавна е само спомен, е произвела само 37 бройки от този конкретен модел през 60-те. AC Ace е по-известен като основата, върху която Каръл Шелби построява своята легендарна Cobra.
  
 
AC Ace 2.6, търг
Така е изглеждал автомобилът, преди да бъде разглобен за реставрация в края на 70-те
   
    
Британският оригинал се прави от 1953 до 1963, но повечето екземпляри от него са с двулитрови мотори - собствен на АС и взаимстван от Bristol. Най-рядката версия на Ace се появява през 1961, с 2.6-литров двигател от Ford Zephyr, модифициран от прочутия английски инженер Кен Ръд (Ruddspeed). Снабдена с карбуратори SU и цилиндрова глава Mays, колата развива 170 конски сили и максимална скорост 209 км/ч.
 
 
AC Ace 2.6, търг
   
    
Днес оцелелите екземпляри от този най-бърз Ace са много търсени от колекционерите. Но конкретната кола трудно може да се нарече "оцеляла" - от нея са останали предният капак, багажникът, вратите, двигателят, интериорът, окачването и скоростната кутия. Липсват обаче шасито, предните и задните панели.
 
 
AC Ace 2.6, търг
   
    
Колата, с номер на шасито RS5032, била разглобена през 1979 за реставрация, но тя на няколко пъти се отлагала. Собственикът прибрал частите, и помолил приятел да съхранява в плевнята си шасито и панелите. Години по-късно обаче приятелят освободил плевнята, която държал под наем, а собственикът не разпознал компонентите и ги пратил за скрап.
 
  
AC Ace 2.6, търг
    
   
Въпреки, че високите цени за отделни компоненти отдавна не са нещо необикновено, този конкретен търг шокира познавачите. Според актуалния каталог за класически модели AC Ace 2.6 струва средно 192,000 лири в добро състояние - което ще рече способен да се движи.


 

0 от 500
  • #8
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Д.ИВАНОВА ( преди 2 години )
    Добра дългосрочна инвестиция...купчина ръждясало желязо.Желая на колекционера здрав стомах и добър апетит.
  • #7
    20 rate up comment 1 rate down comment
    Ебтер ( преди 2 години )
    Който има много и то излишни пари-може да ги дава за каквото си иска! Даже за пръднята на Меси или плюнката на Роналдо!? Само че такивата като мене нормалните хора хич, ама хич не ме интересуват! Защото сега светът ще има други проблеми: икономическа криза, после финансова, а накрая и война! Който не го вижда е ***! Ааа-и много вода ще има около нас, само че ще трябва да търсим чиста и годна за пиене! Всичко това съвсем скоро ще ви дойде на всички на главите!!!
  • #6
    21 rate up comment 4 rate down comment
    ИБН ЕБН АЛ КАМИЛ ( преди 2 години )
    ХАХА.... ХАХАХА...... Номер 5....точно заради такива СМЕТКИ света е към края си.... Всеки прави сметка, ако пусне бомба, ако убие папата, ако пръднее в мола, че ще е най великия, а в същност ВСИЧКИ сме мижитурки на този свят......всички изкарваме по 20 Санта отзад.... И аз, и ти, и бай Дън, и путаринов и папата, и меси, и роналдо.... И всички отиваме по равно на 2 метра под земята.... От такива сметки сме на този хаус...... А този е изпрал едни 500 хилки. Защо аз и ти не продадем нещо за 500 х
  • #5
    3 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Какво се репчите като не разбирате, човека си е направил сметката колата която ще възстанови колко ще струва и дали си заслужава инвестицията.
  • #4
    30 rate up comment 3 rate down comment
    Некой си ( преди 2 години )
    Пране на пари майка. Тези аукциони се оказва ,че са благодат за финансови инжекции които в последствие обаче се използват за неща които изчервяват лице и са тема табу. Сетих се за един банан залепен с банд на едно табло което беше продадено за 60 000 евро,ето как пича сътворил това вече има законни средства които обаче са своево вид плащане по нещо друго. В жалък свят живеем.
  • #3
    7 rate up comment 2 rate down comment
    Пешо ( преди 2 години )
    Баси якия ретро опел
  • #2
    11 rate up comment 3 rate down comment
    Танко ( преди 2 години )
    Не съм очаквал да видя теглич на такава кола.
  • #1
    25 rate up comment 21 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Реставрацията е най голямата самоизмама, много хора са се прецакали с идеята, че ще се занимава с колата на дядо си и един ден си дават сметка че наливат пари на вятъра