IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Какво да правим, ако колата ни е "запушена" на паркинг

Много шофьори изпадат в тази неприятна ситуация и не знаят как да реагират

Проблемите с наличността на паркоместа се дължат на постоянното нарастване на броя на колите в жилищните райони, като капацитетът за паркиране остава същият Поради критичния недостиг на безплатни места за паркиране в големите градове, родните шофьори понякога умишлено нарушават правилата за движение или пък правят грешки случайно.


паркиране


Това им действие обаче създава много неудобства на други шофьори. Често се случва вече паркирана кола да не може свободно да напусне паркинга поради наличието на друга кола отзад. Трябва да знаете, че има и редица законови методи за разрешаване на конфликта, без да се прибягва до увреждане на имущество и нарушаване на закона.

Основни нюанси

Проблемите с наличността на паркоместа се дължат на постоянното нарастване на броя на колите в жилищните райони, като капацитетът за паркиране остава същият. Невъзможно е да се пренебрегне и фактът, че отделни обитатели си определят определено място за паркиране и го смятат за свое. В случая говорим за арогантност и неспазване на законите, забраняващи всякакво ограничаване на свободата на движение.

Обикновено ситуацията се решава от самия шофьор, който трябва да се обърне за помощ към полицията. Инспекторите съставят протокол за нарушителя и му налагат глоба.

Правни аспекти

За да освободите бързо "запушена" кола и да продължите да шофирате, трябва да вземете предвид основните правни аспекти. Трябва да обърнете внимание на следните понятия:

Паркинг. Специално обособен сектор с подходящ пътен знак или маркировка, който е предназначен за дългосрочно паркиране на превозни средства. Паркирането е както безплатно, така и платено. Първите се срещат в жилищните райони.

Как да действаме, ако колата е блокирана на паркинга

Важно е да следвате определена последователност от действия, ако станете заложник на неприятна ситуация и установите, че колата ви е блокирана по този начин. В този случай е по-добре да не предприемате никакви действия сами. Ако не е възможно да се свържете с извършителя на инцидента, трябва да се извикат специализирани органи, които имат право да документират нарушението и безопасно да разрешат проблема.

Някои собственици на автомобили не спазват закона, пукат гуми или причиняват имуществени щети на пречещото превозно средство. Въпреки това, всякакви подобни действия могат да доведат до отговорност, както административна, така и наказателна. В тази връзка трябва да се отбележи, че всякакви действия по отношение на нарушителя се предприемат само от правоприлагащите органи, като се спазват разпоредбите.

Основното, което трябва да направите е първо да опитате да намерите шофьора, който е причинил неприятностите. Но ако шофьорът не се върне дълго време, трябва да се свържете с служителите на реда и да им поверите решаването на проблема. Ако човек блокира колата ви във ваше присъствие, обърнете му внимание, че нарушава закона. При липса на положителни промени от негова страна се обадете в полицията.

Свързването с инспекторите на КАТ обаче е последната мярка, която трябва да се предприеме, ако няма време за чакане или шофьорът откаже да премести колата си. Можете да се обадите в полицията и да съобщите за случилото се. Възможно е служителят да уточни регистрационните номера на блокирания автомобил, за да разбере самоличността на собственика. Скоро полицаите ще отидат на място и ще съставят съответния протокол и ще повикат служби, които да репатрират колата нарушител.


0 от 500
  • #10
    0 rate up comment 25 rate down comment
    Бай Пешо ( преди 2 години )
    Вчера намерих автомобила си с две вдигнати предни чистачки, вдигната задна чистачка, обърната в страни антена на покрива и прибрано странично огледало. Бях паркирал под един час за товаро-разтоварни работи на тротоар. Да, бях в нарушение! Но вместо глоба, получих щети. Много исках да си "поговоря" с "регулировчика", дето ме предупреждава. Той се скри "юнашки". Явно е виждал, че не съм баш "бай му Пешо".
  • #9
    18 rate up comment 12 rate down comment
    реплика ( преди 2 години )
    Напълни се с коли от провинцията ,които се карат само през уикенда
  • #8
    38 rate up comment 0 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 2 години )
    Чичо ми живя 7 години в Япония. През първия си месец отива до голям маркет. Пазари, излиза на паркинга, колата му блокирана от друга....Оглежда другата кола и вижда, че е отключена, даже ключовете са вътре! Качва се и я премества леко, за да може да излезе. В тоя момент собственикът й идва. Чичо ми започва да му се извинява и да обяснява, защо е преместил колата му....Японецът му казва, че няма проблем и точно заради това е оставил ключовете....Случката е от преди 30-35 години в Токио....
  • #7
    11 rate up comment 2 rate down comment
    там този ( преди 2 години )
    А ако бързам и нямам време за простотии, какво правим? Може да му нацепя гумите и да си викна такси.
  • #6
    92 rate up comment 0 rate down comment
    Sameman ( преди 2 години )
    До номер 1 - Не, не се е случвало на всеки, имам книжка от 18 годишен, сега съм на 45, никога през живота си не съм запушвал никогo и когато паркирам винаги мисля как го правя, дали има място, ако някой иска да паркира също, дали могат да минават хората. Въпрос на елементарно ниво е да се съобразиш, че живееш сред хора и не си сам на земята.
  • #5
    21 rate up comment 2 rate down comment
    ТНТ ( преди 2 години )
    Не можеш да ме ангажираш да ти се обаждам по никакъв начин
  • #4
    17 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Пък Ко има аларма може един средно силен удар по стъклото за да се включи алармата и вероятно собственика ще се появи бързо ако е близо :D
  • #3
    39 rate up comment 1 rate down comment
    Радев ( преди 2 години )
    Имахме миналата година такъв случай - един тарикат беше запушил гаража на кооперацията и стоя над два часа, без да можем да го открием. Паякът първоначално отказа да дойде, така че се събрахме десетина мъже и преместихме колата на средата на улицата. Получиха се и някои леки щети по колата... След 15 минути паякът пристигна сам и си свърши работата. Но това ни костваше доста нерви и време.
  • #2
    68 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    1-ви, колкото си прав, толкова и не си. Ако няма място на този паркинг, ще търсиш друг, защото ако всички почнат да се правят на тарикати, то паркигинкте ще станат един пъзел и едно безкрайно звънене по тефона. за да се разместят колите някой да излезе. Българина, хем иска ред, но някак си хем да е над нещатата и за него да не важи. На запад, глобата ти е в кърпа вързана, като дори ще ти се обадят да ти я връчат лично и да си преместиш колата, ако ли не, те ще я преместят за твоя сметка.
  • #1
    41 rate up comment 34 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Абе на всеки му се е случвало да запуши чужда кола, на мен постоянно ми се случва, но в колата имам написен на принтер лист с големи цифри мобилния ми номер, който когато запуша някой поставям на предното стъкло, окр човека ми звъни, за по-малко от минутка съм на мястото и отпушвам човека, няма драма, няма кавги. Чиста работа. Човек винаги трябва да разбира и другите хора а не да къса безсмислено нервите на околните.