IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

VW Group отчита бум на електромобилите

Някои модели са продадени чак до 2023 г., за други също ще се чака много

VW Group отчита силно търсене на електрически автомобили, което ще позволи не само увеличаване на мащабите на производството, но и рентабилността. Това заяви главният финансов директор на концерна Арно Антлиц, цитиран от Bloomberg.


VW ID.4


Финансовият шеф разкри, че голяма част от електрическите автомобили на VW Group са разпродадени до 2023 г., докато при други модели, които все още са налични, ще се наложи дълго време за изчакване. Според Антлиц, рентабилността на електрическите автомобили се подобрява по-бързо от първоначално очакваното, като основната причина за това е голямото търсене.

„Виждаме по-голям мащаб на производство, виждаме по-добри маржове, виждаме и голямо търсене на клиенти. Първоначално смятахме, че ще отнеме две до три години, докато изравним продажбите на електромобили с тези на превозните средства с ДВГ, но нещата се променят бързо", обяснява Антлиц.

През 2021 г. VW Group e продала около 762 400 електрифицирани превозни средства, в това число и плъг-ин хибриди, което е ръст от 81% спрямо предходната година. Изцяло електрическите модели са 452 900 (ръст от 95,5% на годишна база).

Има обаче и някои лоши новини за групата, сред които е покачването на цените на суровините за батерии. Заради това VW Group може да бъде принудена да увеличи цените на EV, признава финансовият директор на концерна.

Големият проблем идва на върха на недостига на полупроводници и проблемите с веригата за доставки, свързани с руската инвазия в Украйна. В атакуваната държава има 17 завода за полупроводници (само Румъния и Мароко имат повече в региона), като те не работят. И ще отнеме близо 2 месеца, за да може да започне допълнително производство в други държави.

0 от 500
  • #7
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Е, прави са. И аз редовно чета статии за отчетени бумове на ел. мобили
  • #6
    12 rate up comment 3 rate down comment
    До смех ( преди 2 години )
    Ъъъ, аз за електроавтомобил на Тойота не се сещам! Откога ги правят та ги сравняваш с ВАГ? Клоун си всъщност ти
  • #5
    7 rate up comment 11 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Не бяха ли тези, дето оня ден рециклираха по най-екологичен начин един кораб с електрокари.
  • #4
    6 rate up comment 17 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    И аз отчитам бум, доста често гърмят тези батерии и после няма гасене, такъв бум става, че ако това се случи в гаража под блока не ми се мисли.
  • #3
    17 rate up comment 4 rate down comment
    До 2 ( преди 2 години )
    Ривиан, Фискер и Лусид за сега са извън класациите със символични продажби а в световен мащаб ВАГ са втори след Тесла много пред другите но разбира се ти си злобей и пиши подигравателно
  • #2
    16 rate up comment 6 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Кучетата си лаят, кервана си върви. Дреме им на ВАГ за пробитите джобове...
  • #1
    6 rate up comment 15 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    От Вафе като ти кажат "Добър ден" - първо виж да не е нощ. Такова ми е доверието в тях