IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Руснаци заобикалят санкциите и продължават да си купуват Tesla

Въпреки ограниченията доставките на коли от чужбина продължават

ЕС и САЩ наложиха жестоки санкции на Русия заради нападението на Украйна, като почти всички производители на автомобили преустановиха дейността си в страната. Оказва се обаче, че въпреки ограниченията търговията с коли в страната продължава и всеки, който има достатъчно пари може да се сдобие с желаната кола от САЩ или Европа.


Tesla


Към момента всички акаунти на руски и белоруски ползватели на онлайн-аукциони са блокирани. Замразени са и и средствата им, както предишни лотове, които вече са спечелени и колите е трябвало да бъдат доставени. А това беше един от основните начини за покупка на коли от САЩ, Европа и Япония от така наречените "сиви дилъри" на марки, които не са представени в Русия - като Tesla, например.

Според Артьом Карпов, ръководител на компанията TheTesla, блокирането на руските и белоруските акаунти е било очаквано и затова вече е променена схемата на доставка на коли от САЩ.

"Ние работим с партньор в Ню Джърси, който продава коли на Tesla и на някои други производители. Затова и няма да имаме проблем с покупката на коли от САЩ. Местният дилър купува колата - независимо дали е нова или на старо, след което ни я предава", обяснява Карпов.


Tesla


Той допълва, че единствената промяна е в начина на доставка. Пристанището в Новорусийск вече не приема чуждестранни плавателни съдове, а руските кораби не могат да влизат в пристанищата на САЩ. Никой обаче не е затварят портовете в Клапейда (Литва) или Котка (Финландия). Колите ще се доставят там, а след това с наземен транспорт ще пътуват за Беларус и Русия.

Разбира се, новата схема ще увеличи цените за транспорта, но пък от друга страна продавачите, които са наясно с това, намаляват цената на самия автомобил. "Имам поръчка за доставка на Honda CR-V от САЩ. Поръчал съм колата на партньора ни за 18 000 долара, но се оказва, че той може да я достави за 15 000. Тази разлика ще компенсира допълнителните пътните разходи, а крайната цена за клиента няма да се промени", обяснява Карпов.

Той дава и друг пример - клиенти от Русия е успял да си купят Tesla Model S точно преди обявяването на санкциите, когато курсът беше 75 рубли за долар. Купувачът обаче все още не са наясно кога автомобилът му ще пристигне в страната. Корабът с колата е напуснал пристанището в САЩ на 21 февруари и трябва да е в Клайпеда на 31 март. Оттам електромобилът ще бъде прехвърлен в Беларус, където ще бъде регистриран по всички правила и едва след това ще отпътува за Русия.


Tesla


Друг търговец на коли на Tesla - Александър Еремчук, който е генерален директор на компанията Moscow Tesla Club, също признава, че санкциите няма да променят ситуацията с доставките на коли на марката в Русия. И в момента фирмата му продължава да доставя електромобили от САЩ и Европа.

"Ние сме първите продавачи на Tesla в Русия, така че трудности с доставките не могат да ни стреснат. В настоящата ситуация никой не е застрахован, но винаги сме имали и план "Б" за доставките. Единственото, което се променя, са сроковете за доставка. Ако ни забранят доставки през Беларус, ще почнем да вкарваме коли през Казахстан", категоричен е Еремчук.


0 от 500
  • #11
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Много лесно било според тоя бе. Той си знае колко си дращи г..за
  • #10
    7 rate up comment 4 rate down comment
    do #8 ( преди 2 години )
    Много си зле. Ти изобщо си нямаш грам представа какво е Тесла и че се хаква много лесно и Мъск нищо не може да изключи, когато е хакната. Повечето Тесли са хакнати и са добавени екстри за десетки хиляди $ на много по-ниска цена. Така, че си мечтай, че Мъск може да спре нещо!
  • #9
    6 rate up comment 7 rate down comment
    VAYK ( преди 2 години )
    Скоро няма да има с какво да ги купуват!
  • #8
    19 rate up comment 7 rate down comment
    муахаха ( преди 2 години )
    Да купуват,да купуват .... Мъск като пусне една анкета в Туитър дали да изключи всички тесли в русия и ще имат едни скъпи батерии в гаражите
  • #7
    9 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 5 ти какво си ги замислил,нали китайците са им комщии и произвеждат теслата,те от там и части ще си вземат и всичко каквото им трябва.Не ги мисли тях виж ние къде сме,че сме в блатото от 32 години.
  • #6
    10 rate up comment 3 rate down comment
    Fury ( преди 2 години )
    Ще си купи този, който има някой скътан долар в "буркан" банк. Ами после откъде валута? За руски рубли никой нищо не дава, даже китайците спряха продажбата на Хуауей и подобни в Русия.
  • #5
    18 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    То хубаво ще ги закупят, но къде ще ги поддържат? В гаража на онзи, който разглобява коли и дава съвети ли? Вярно ще се върнат в ерата на СССР. А части как ще си доставят? Или и тях ще им ги правят по гаражите, както беше по соца.
  • #4
    10 rate up comment 11 rate down comment
    Брат ( преди 2 години )
    За инж.Ганев всичко е малко и всяка статия му е недостойна. И ако не се изaка отдолу, се чувства непълноцен. А автовозите с Тесли си вървят към Русия и автовозите с Тайкани си вървят към Турция и то, от първо лице казвам, в кордони по 3.
  • #3
    26 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Все още може, но скоро и това няма да може. Няма да има и с какво да си ги купят. Превръщат се в бързи темпове в Северна Корея 2 и то само заради малоумието на един диктатор и на народа, който го търпи. Впрочем, ние също търпяхме Бойко Тиквата 12 години, така че не сме цвете, но спрямо рашките сме светлинни години напред.
  • #2
    28 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Руската пропаганда работи неуморно - те ни санкционират, но ние сме по-умни и ги мамим! Те вкарали 10 коли, но голяма гордост.