IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Италианци създадоха нова алтернатива на дизела

Диметиловият етер е предназначен за тежкотоварни превозни средства

Електрифицираните задвижващи системи и водородните горивни клетки са основните енергийни технологии, които производителите на леко и тежкотоварни превозни средства разработват за намаляване на вредните емисии CO2. Това обаче не са единствените алтернативни решения - много компании вярват в използването на горива, получени от биологични процеси за замяна на петролни деривати с по-ниско въздействие върху околната среда.


биогориво


Една от тези компании е Ecomotive Solutions от Алесандрия (Италия), която се е специализирала в разработката на компоненти и системи за устойчива мобилност. В сътрудничество с Техническия университет в Хайфа (Израел) тя разработи алтернативно гориво - диметил етер (DME ) и го тества успешно, зареждайки го в камион Iveco Eurocargo.

Новото гориво може да се използва за всички дизелови двигатели, като за целта някои техни компоненти трябва да бъдат минимално модифицирани. Диметиловият етер може да бъде получен от биомаса или чрез процеси на дехидратация на метанол или с директно производство от синтез-газ.


биогориво


Една от силните страни на това ново алтернативно гориво, в допълнение към възможността да бъде втечнено като LPG за по-лесен транспорт и намалените емисии на NOx, прахови частици и CO2, е високото цетаново число, което гарантира отлично поведение на по време на запалване и по-плавно горене.

След успешното завършване на тестовете на Iveco Eurocargo, италианската компания вече разработва специален двигател за използване на диметил етер, както и специални комплекти за модернизиране на съществуващи вече дизелови двигатели за специални и индустриални двигатели.

0 от 500