IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Bentley Flying Spur измина 733 км на биогориво

Луксозният хибриден седан прекоси цяла Исландия без да спира

Опитен прототип на Bentley Flying Spur Hybrid, задвижван с биогориво и зареден с електричество от геотермални източници пресече цяла Исландия, без да спира. Седанът измина 733 км, като изхвърли във въздуха с 45% по-малко CO₂ в сравнение със същия модел, но със стандартен бензин.


Bentley биогориво


От компанията обявиха, че са избрали Исландия по две причини – да се провери реалния пробег на хибридния Flying Spur, а също така и да се тества новия вид гориво на компанията Coryton Advanced Fuels, което може да се използва без да се правят промени в конструкцията на двигателя. Тази смес отговаря на европейския норматив EN228 и е синтезирана от селскостопански отпадъци (в случая с Bentley – от слама). Това означава, че нейното производство не оказва влияние на естествената екосистема.

Зареденият с такова гориво Flying Spur Hybrid е пресякъл Исландия, като за зареждане е използвал „зелено“ електричество от геотермални източници. Нивата на CO₂ при комбинацията от битурбо-двигателя V6 2.0 (416 к.с. и 550 Нм) и електромотора (136 к.с. и 400 Нм) са намалени на половина. В същото време седанът е изминал 773 км, което означава разход от 7 л/100 км.


Bentley биогориво


В Coryton Advanced Fuels имат още по-големи амбиции, като се готвят да използват новото гориво Prodrive ECOpower и в предстоящото в началото на следващата година рали „Дакар“. То ще задвижва прототипа Hunter на отбора Bahrain Raid Xtreme, който е оборудван с двигател Ford V6 3.5 със сух картер. Машината ще участва в клас T1+.

Снимки: Bentley

0 от 500