IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Защо трябва да се обслужва и километражът?

Малко шофьори обръщат внимание на този важен елемент от автомобила

Пряка отговорност на собственика е да следи техническото състояние на автомобила. Ако това не бъде направено, в крайна сметка именно той рискува да се сблъска първо с поредица от дребни проблеми, които след това могат да се превърнат в още по-сериозни неприятности. А те могат да бъдат причинени дори от такава дреболия като дефектен кабел на скоростомера.


скоростомер


Оказва се, че голяма част от шофьорите пренебрегват километража. Той им служи единствено, за да разберат с каква скорост се движат и съответно да избегнат инциденти на пътя, както и получаване на едни красиви снимки на техния автомобил, придружени от писмо, в което са уведомени, че са нарушили правилника за движение. И трябва да платят глоба.

Всичко обаче се променя, ако устройството не работи. Грубо казано, скоростомерът има кабел, който механично свързва стрелката на устройството с изходния вал на скоростната кутия. Тази връзка осигурява най-верния индикатор за скоростта след всички трансформации, тъй като се намира на изхода от контролната точка. Така че: проблемите с кабела могат да причинят сериозни финансови загуби за собственика на автомобила.

Между другото, самият кабел е доста надежден елемент от системата за измерване на скоростта. Той обаче също може да излезе от строя, ако през целия период на притежание на автомобила не бъде проверен. Така, например, гайката, закрепваща кабела към задвижващата система, може да се разхлаби. В резултат на това стрелката на скоростомера започва да потрепва, да работи нестабилно или дори замръзва на едно място. В случая решението е гайката да се затегне по-здраво.


скоростомер


Ако обаче проблемът не може да бъде решен по този начин, трябва да се провери кабела, който може да бъде огънат или усукан. Съответно, кабелът трябва да бъде демонтиран, а това не е никак лесно, защото се сваля арматурното табло. След това кабелът се откача, издърпва се в двигателното отделени и се изключва от скоростната кутия. Когато това бъде направено, кабелът трябва да бъде почистен, като се използват разтворители, подходящи за пластмаса. След измиването е добре да бъде издухан под налягане, за да падне цялата мръсотия и натрупаната стара мазнина.

Преди да бъде поставен обратно, кабелът трябва бъде намазан с масло с висок вискозитет, което може да проникне в труднодостъпни места и да не се втвърди. Специален течен силикон също ще свърши работа в случая. След това е необходимо няколко пъти да опънете плетения кабел, така че смазката да се разпредели равномерно. В този случай трябва да се уверите, че кабелът върви свободно и не се закачва никъде. Ако всичко е наред, значи е монтиран правилно, но ако не сте готови за цялата тази „операция“, по-добре я поверете на майстор в сервиза.


0 от 500
  • #8
    36 rate up comment 0 rate down comment
    Ники ( преди 2 години )
    В България само авто-джамбазите ги обслужват.
  • #7
    21 rate up comment 0 rate down comment
    съвет за Пепи ( преди 2 години )
    Вземаш един наръчник за обслужване на ВАЗ 2105 и почваш серия от статии от рода:"5 начина за разменяне на местата на гумите за да се износват правилно " , "Колко често трябва да се претака бензина зимно време ",
  • #6
    27 rate up comment 0 rate down comment
    абе ( преди 2 години )
    тея статии от къде ги крадете не мога да разбера? някакво много старо руско списание от времето на Ленин? Само глупости
  • #5
    16 rate up comment 2 rate down comment
    automatics ( преди 2 години )
    В случая кабел се използва доста подвеждащо, щом става дума за механична връзка между скоростната кутия и скоростомера, то това е жило и се използва при автомобили на 30 и повече години. Тези на под 30 години използват датчика за ABS в предна лява главина за определяне на скоростта и изминатото разстояние.
  • #4
    19 rate up comment 0 rate down comment
    До #2 ( преди 2 години )
    Поредната статия за отпреди 20 г...
  • #3
    9 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Пропуснах да ви кажа че GPS измерва точна скорост само при определени условия.Трябва да сте на абсолютно равен и прав път в открито поле далеч от планини за да има максимален и точен обхват към най близките спътници. Ако карате по наклон, или на завои в планинска местност GPS също дава отклонения до няколко процента и няма как да си проверите скоростомера на колата дали е точен.
  • #2
    11 rate up comment 2 rate down comment
    //// ( преди 2 години )
    Мйте уреди като са електронни и кабелът е лентов, за много уреди, какво правим?
  • #1
    10 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Скоростомера измерва скоростта. Километража измерва изминатите километри. Но както и да е. на почти всички автомобили скоростомера е настроен да показва по висока скорост от реалната. Обикновено отклонението е 5% при 100км/ч със заводския размер гуми. И това лесно може да се провери през GPS където отклонението е под 1%. Размера на гумите определя точността на скоростомера. Ако сложите гуми с по голям диаметър скоростомера ще показва по ниска скорост.