IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Колко вдигаха най-бързите коли от бившия СССР

Споровете за максималната скорост на "Волга", "Москвич" и "Жигули" не спират и в наши дни

— И колко вдига? - този въпрос от компания момчета към собственик на нова кола в близкото минало беше напълно естествен. А да погледнеш в интериора на паркирана кола и да видиш докъде е маркиран скоростомера, се приемаше за даденост. Тогава никой не говореше за неточността на устройствата, а споровете не спират и до днес.


СССР - автомобили


Отговор на впъпроса, кои са най-бързите съветски автомобили ни дава ресурса Paradox, които направиха рейтинг на бързите съветски автомобили, използвайки паспортните им данни. В долната част на класацията се събраха бавно движещи се превозни средства: вечно запомнящите се "инвалиди" гърбавите ЗАЗ-ки, както и всъдеходите - "буханка " на УАЗ, трудно ускоряващи до 100 км/ч.

В средата на таблицата са  - УАЗ-469 (115 км/ч), ЗАЗ-968 , ГАЗ-21 "Волга", RAF-2203 "Латвия" (всички - 120 км/ч), ВАЗ-2121 "Нива" и AZLK Москвич-2137 (и двете - 130 км / ч), ВАЗ-2102 (135 км / ч) и ВАЗ-2104 (137 км / ч) и ГАЗ-3110 Волга, набирайки респектиращите 140 км / ч.

Веднага след като се появиха, Ладите започнаха да се конкурират с Волги и Москвичи, които освен със скорост се отличаваха и с добра маневреност в града. Въпреки това, класическите Лади в крайна сметка отстъпиха място на новото семейство ВАЗ с предно предаване, но над всички си остава вездесъщата "Чайка".

Разбира се, пълнотата и коректността на тази класация в детайли могат да бъдат подложени на справедлива критика, но като цяло тя отразява цялостната картина доста обективно ... Е, ако имате доказателства, че стоков "Запорожец" може да вдигне 150 км/ч, можете да оспорите този рейтинг.
 

Топ 10 на най-бързите серийни автомобили на СССР (ГАЛЕРИЯ):

 

0 от 500
  • #35
    0 rate up comment 1 rate down comment
    Менгеле ( преди 8 месеца )
    Първото е зил 111, каква Чайка
  • #34
    1 rate up comment 1 rate down comment
    ГДР ( преди 8 месеца )
    Имам кола произведена в близост до много "емблематичен" замък.Без проблеми вдига над 160км/ч по GPS, но по магистрала си я карам с 110-120, гори 5 на 100, сега някой да отгатне колата и да ми предложите по добър модел от въпросната класация...
  • #33
    2 rate up comment 1 rate down comment
    Симо ( преди 10 месеца )
    Със ЗАЗ до 140км/ч е самоубийство.Предните гуми се вдигат във въздуха, ако ще и да сте двама взрастни с багаж.Крило!!
  • #32
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Рднв ( преди 1 година )
    Само да кажа... Показаното от скоростомера не отговаря на истината в повечето случаи.
  • #31
    10 rate up comment 0 rate down comment
    Нейко ( преди 1 година )
    Имах Лада която си подминава километража без да е правено нещо по нея
  • #30
    5 rate up comment 0 rate down comment
    бачо Кольо ( преди 1 година )
    Имах Лада 1500s с нов мотор на 15 000-каквото пишеше си го показваше.
  • #29
    0 rate up comment 4 rate down comment
    Здрасти ( преди 1 година )
    Вдигнаха вдига и повече. рускините ни вдигнаха хейовете, от раз и чакаха да ги на пълним отвсякъде. Както се викаше една, като я питаха каква е професия :Рускоя!!! :)))))
  • #28
    10 rate up comment 4 rate down comment
    Само Гледам ( преди 2 години )
    ЗАЗ 968, спокойно вдигаше 150 и ги държеше. Доказателства нямам, щото отдавна го няма, а тогава телефоните седяха вкъщи, а камерите не влизаха в джоба. Но пък има свидетели... Пък нека си говорят кой каквото иска...
  • #27
    7 rate up comment 0 rate down comment
    Шофьор ( преди 2 години )
    Това бяха скорости измерени по километража на автомобила, но по GPS щяха да са други ,като впрочем и на днешните автомобили.
  • #26
    9 rate up comment 6 rate down comment
    Миро ( преди 2 години )
    Москвич Алеко - по магистрала 150км/ч поддържана скорост и комфортно пътуване Шумен - Варна.120-130км/ч всекидневно до село и обратно.Сега карам S класа която е ограничена на 250км/ч, но се движа по същите пътища със същата скорост както навремето с АЛЕКОто :)