IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo тества технология за безжично зареждане

Новата система може да бъде много полезна в градски условия (ВИДЕО)

Шведският производител Volvo Cars тества нова технология за безжично зареждане, създадена с помощта на външни партньори, за да оцени потенциала й за своите електрически превозни средства.


Volvo


Създаването на безжични зарядни устройства е част от стратегическата инициатива Gothenburg Green City Zone, според която определени райони на града се използват като полигони за тестване на нови технологии. Самите зарядни станции се доставят от фирмата Momentum Dynamics, която водещ разработчик на безжични системи за зареждане за електрически превозни средства.

Зареждането започва автоматично, когато съвместим със системата автомобил е паркиран върху зарядна подложка, вградена в улицата, което позволява на шофьорите да не се притесняват за кабели и адаптери и дори не напускат купето. Зарядната станция изпраща енергия през зарядната подложка, която се улавя от приемник в превозното средство. За лесно съчетаване на колата със зарядната подложка, колата използва своята 360-градусова система от камери.



За изцяло електрически превозни средства XC40 Recharge безжичната мощност ще бъде повече от 40 kW, което ще направи скоростта на зареждане около четири пъти по-бърза от конвенционалното зарядно устройство. Безжичното зарядно устройство е почти толкова бързо, колкото и кабелното - за 30 минути колата се зарежда достатъчно, за да измине 100 км.

В момента тестовите електромобила на Volvo се карат повече от 12 часа на ден и ще изминават 100 000 км годишно, което също ще тества тяхната здравина и издръжливост. В проекта участва и фирмата Cabonline - основен таксиметров оператор в северния регион на Швеция. Тя планира да премине към електрически автомобили Volvo XC40 и да ги зарежда безжично на паркинги в Гьотеборг в рамките на три години. През миналата година Volvo Cars стана член на програмата Green City Zone на Гьотеборг, която има за цел да създаде превозни средства без емисии до 2030 г.

0 от 500
  • #1
    0 rate up comment 0 rate down comment
    добро начало ( преди 2 години )
    Безжично посредством GSM - това би направило лагернитите колички на батерии в истинско технологично чудо. Най - доброто предстои !