IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Първият Duster най-после беше пенсиониран

Кросоувърът се задържа на конвейера цели 12 години

Първо поколение на кросоувъра Dacia Duster (HS), предлаган на някои пазари под марката Renault, беше изпратено в пенсия. След продължило 12 години производство френската компания най-после окончателно спря модела, като това е станало през тази седмица, съобщава Autocar.


Renault Duster


Последното място, на което се произвеждаше първия Duster, беше Индия. Там автомобилът се сглобява в продължение на 10 години в завода на Renault в град Сриперумбудур (щат Тамил Наду) в южната част на страната.

Първата държава, в която Duster беше качен на конвейера, е Румъния. Това става още през 2010 г., като в родината си моделът беше произвеждан под марката Dacia. В Бразилия кросоувърът се сглобяваше от 2012 до 2020 г., а в Русия – от 2012 до 2021 г., като в тези страни той беше предлаган като Renault.

Във всички тези държави вече се произвежда второто поколение на Duster (HM), докато в Индия все още се залага на първото. То беше сериозно обновено през 2020 г., в резултат на което 1,5-литровият дизел беше заменен с 1,3-литров бензинов турбомотор с мощност 156 к.с., съчетан със скоростна кутия CVT.

Любопитното е, че в Renault явно са се отказали да предлагат модела в Индия, която е сред най-големите пазари в света. Второто поколение излезе през 2017 г., но марката все още не обявила планове за пускането му в страната.


0 от 500