IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Изследване: 76% от българите биха купили хибридна или електрическа кола

Проучване на Европейската инвестиционна банка показва висок интерес към електрификацията

Делът на българите, които заявяват, че предпочитат да закупят нов хибриден или електрически автомобил е с 52 пункта по-висок от този на купувачите в страната, които залагат на дизелово или бензиново превозно средство. Общо 76% от анкетираните българи заявяват, че при следващата покупка на кола биха избрали хибриден или електрически автомобил, докато 24% предпочитат такъв с двигател с вътрешно горене, става ясно от второто издание на Климатичното изследване за 2021-2022 г., публикувано от Европейската инвестиционна банка (ЕИБ).


електрификация


От въпросните 76% точно 40% сто предпочитат да се сдобият с хибридно превозно средство, докато 36% от респондентите биха закупили изцяло електрическа кола. Хибридният автомобил би бил предпочитаният избор за българите на възраст над 65 г. (53% от тази възрастова група посочват, че биха закупили такъв автомобил) и хората на възраст 30-64 г. (40%), докато той е най-малко предпочитан за хората на възраст от 15 до 29 г. (само 28% от тях посочват, че биха закупили хибриден автомобил).

Преобладаващата част от българите на възраст под 30 г. предпочитат бензинов или дизелов автомобил (37%), докато този вариант е най-малко предпочитаната възможност за хората на възраст 30-64 г. (23%) и тези над 65-годишна възраст (14%), изтъкват от ЕИБ.

Купувачите на възраст 30-64 г. са най-склонни да закупят електрически автомобил (38% от тях биха избрали този вид превозно средство в сравнение с 34% от българите на възраст под 30 г. и 33% от хората над 65-годишна възраст). Същевременно, 18% от българите като цяло казват, че нямат автомобил в момента и не възнамеряват да закупят такъв (което е с пет пункта над средната стойност за ЕС).

Въпреки големия дял (76%) на българките, които залагат на по-екологичните коли, ние изоставаме от румънците в тази категория (81%). Въпреки това, делът на българите с предпочитания към хибридни и електрически коли е с пет пункта над средната стойност за Източна Европа (71%). Също така, българските купувачи на автомобили изглеждат по-склонни да закупят хибриден или електрически автомобил, отколкото френските (61%) или германските (52%).

Като цяло, европейците са склонни да предпочетат хибридни автомобили (39%), докато бензиновите или дизеловите автомобили се класират на второ място (33%), а електрическите коли заемат трето място (28%).

В световен план 44% от китайците са най-склонни да закупят електрически автомобил, докато 38% от американците биха избрали на първо място хибриден автомобил, следвани от тези с предпочитание към бензинов автомобил (33%). На трето място в САЩ остава делът на купувачите, залагащи на електрическа кола (29%).

Още за проучването на ЕИБ – вижте в Inevstor.bg

0 от 500
  • #7
    10 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Това е добре Значи само 24% са обхванати от шведски синдром и искат да дишат отровите на ауспуха докрай.
  • #6
    6 rate up comment 7 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Не мерси, не че не мога да си позволя, но ми трябва надежден автомобил с който мога да стигна по всяко време за където съм тръгнал.
  • #5
    5 rate up comment 13 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До #7 Ами, спирайте си на 50-100 км., докато аз ще съм си изпил третата бира на морето! Ако може и жените си да пратите с влака, ще е още по-добре! А бе пич, аз пиша, че днес, откакто е изследването, ако 76% от нас си купят тротинетки, ще ходите за седмица до морето. Ти, четеш ли, или имаш зарядни станции по трасето?! Гайда до гайда, софиянец до софиянец, майно льо!!! Аре включвай у токУ, та да стигнеш до работа утре! Лятоска ще ви гледам сеира по "кабеларките"! Със здраве!
  • #4
    3 rate up comment 4 rate down comment
    Муахаха ( преди 2 години )
    И тук се вижда, че над 70% от българите искат да имат електрички, искат ама не могат! Затова толкова се пънат да ги хвалят, с надеждата, че някой ден ще станат много и ефтини и най-накрая ще имат нещо с което да си ходят на село за 2лв.... Ама няма да стане!И да ми обяснявате колко зарядни има до морето, пак ще се редите на бензиностанциите на опашки!
  • #3
    7 rate up comment 6 rate down comment
    bg ( преди 2 години )
    Че кой ти ходи на българското море. Ей къде е Гърция. С едно зареждане стигаш :-)
  • #2
    7 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Дайте ми на мен да ви направя проучването и ще останете тотално втрещени от резултата! К'ви са тия глупости, които сте написали? И най-големият тъпан знае, че ако 76% от българите се качат на електрокари, ще стигат до морето за седмица и ще трябва да преспиват при роднини по пътя, защото ще ми зареждат на ***! Платено, та дрънчи!
  • #1
    20 rate up comment 2 rate down comment
    carpe_diem ( преди 2 години )
    Някои биха, други вече са си купили. Ама като собственик на електромобил данните от това проучване доста ме съмняват, като знам нагласите на хората около мен. Повечето хора са супер скептично настроени към електричките и информацията, която споделят, като повдигнеш темата, е не от миналото, а от по-миналото десетилетие...