IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Машината, която спаси руската военна индустрия

Историята на Су-30, идеалния боен самолет за развиващите се страни

Въпреки носталгичните спомени, които носят за някои от нас, трудно може да се твърди, че съветските автомобили са епохални постижения. Най-доброто, което може да се каже за тях, е, че вероятно са били максимумът, постижим при ограничените ресурси на социалистическия лагер, и при суровите условия в най-голямата по площ страна в света. Но има друга област на транспортното машиностроене, в която СССР наистина беше на гребена на вълната, що се отнася до съвременност на технологиите. Става дума, естествено, за бойните самолети - защото ако ресурсите за потребителски стоки като автомобилите бяха ограничени, военните конструктори рядко са срещали подобни проблеми. Тук ще ви разкажем за един от последните бойни самолети, разработени преди разпадането на Съветския съюз - Су-30.


Су 30


Представен в началото на 80-те години на миналия век, самолетът Су-27 се превърна не само в машина, която изпреварва времето си, но и в универсална платформа за разработване на нови модели самолети. Модернизационният потенциал на Су-27 се оказа просто колосален. На негова основа са създадени машините Су-30, Су-33, Су-34 и Су-35. Особена популярност придобиха самолетите Су-30 и Су-34.

Все пак няма да е съвсем правилно да се каже, че Су-34 е по-добър от Су-30. Тези самолети са напълно различни. И именно поради тази причина "30-ката", а не "34-ката", е много популярен като експортен продукт. Към днешна дата Су-30 е един от най-популярните модели за износ. Тиражът на самолета към момента е около 650 екземпляра. Освен всичко друго, това прави нашия герой и един от най-популярните самолети от т.нар. 4-то поколение.

В много отношения именно чуждестранните поръчки за Су-30 в смутните времена на 90-те помогнаха на Русия да запази своята военна авиационна индустрия. "30-ката" е бърза, доста модерна, маневрена машина, способна да поразява еднакво добре въздушни и наземни цели.


Су 30

И всичко това за много малко пари по стандартите на военната авиация. Излишно е да казваме, че именно този набор от причини прави Су-30 толкова популярен сред държави, които не могат да си позволят скъпи военновъздушни сили, но все пак искат да имат на свое разположение прилични бойни машини, които са от значение поне в регионалните конфликти.

Резултатът е идеална бойна машина за развиващите се страни. Отделно трябва да се спомене, че Су-30 е и отлична тренировъчна машина. Освен това, поради своята гъвкавост, самолетът може да бъде адаптиран за различни задачи с помощта на допълнително оборудване, инсталирано на него. При желание Су-30 лесно се превръща и в разузнавателна машина.


Су 30

0 от 500
  • #14
    28 rate up comment 49 rate down comment
    Пинко ( преди 2 години )
    Бе последно някви турски дронове - Баджанак ли бяха, Байрактар ли, Айсиктир ли - направиха цялата руска техника за смях в Нагорни Карабах, азерите лапнаха едни територии, а арменците подсмърчаха. Дронове от Анадола. Изобщо да не говорим за Фките, Рафал, Юрофайтър и тн., до които руските самолети са точно като Лади.
  • #13
    22 rate up comment 45 rate down comment
    Киро ( преди 2 години )
    Цял ден Лади, някви други руски бракми и накрая за финал- дърт самальот. За нещастие на поклонниците на петолъчките и тази област изостанаха много. А бяха сила, когато се инвестираше в наука там, а не както сега феодално изсмукване на природни ресурси. Американците вече са почти 2 поколения напред в самолетите, новите им самолети изобщо вече не се виждат от неприятелските пилоти, излита, прихваща от 200 км, пуска ракета и край, а него никой даже не го и вижда.
  • #12
    28 rate up comment 13 rate down comment
    Щирлиц ( преди 2 години )
    #8...Последният вариант на МИГ-29 е въоръжен с лазер.Естествено не се предвижда износът му с такова въоръжение.
  • #11
    21 rate up comment 54 rate down comment
    Кимоното ( преди 2 години )
    Военната техника на руснаците е като битовата. Пълен ***. Понеже военната няма как да се тества от цивилно население и затова е изпълнена с легенди сред плебса.
  • #10
    27 rate up comment 44 rate down comment
    Дядо Рони ( преди 2 години )
    Колкото и да си рекламирате старите тенекии, вече никой не ще самолети технология 80-те години.Направете нещо палезно, хладилник, пералня, автомобил, пък после пушки и самолети.
  • #9
    32 rate up comment 17 rate down comment
    Fury ( преди 2 години )
    Това АВТОмедия е или Криле? Свършиха ли автомобилните тематики та запълвате с авиоматериали. Стига с тези препечатки от руски издания.
  • #8
    18 rate up comment 13 rate down comment
    #3 ( преди 2 години )
    Купи си памперси, много памперси - ще ти трябват!
  • #7
    26 rate up comment 10 rate down comment
    Той ( преди 2 години )
    Да благодарим на козяк анонимния явно е "много в час" с руската военна техника. Поздравления.
  • #6
    20 rate up comment 37 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    не беше ли по-логично да говорим за танкове вместо за самолети? какво стана с арматата и су-57????? другата страна разработват лазери, а руснаците имат скрап...
  • #5
    18 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 4; далеч си от истината. Реалността е точно на обратно.