IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Помните ли най-откаченото представяне на SUV в САЩ?

Преди 30 години беше показано първото поколение на Jeep Grand Cherokee (ВИДЕО)

Преди тридесет години в средата на януари 1992 г. концернът Chrysler използва изложението в Детройт, за да представи първия Jeep Grand Cherokee. Така се роди една легендата, чиято премиера пред медиите бе запомнена и като една от най-откачените в историята.


Jeep Grand Cherokee


Президентът на концерна Боб Луц лично управляваше автомобила, който премина по улиците на Детройт със силен полицейски ескорт. След това всъдеходът се изкачи по стъпалата пред павилион на изложбения център Cobo и ... с трясък проби стъклената витрина, за да влезе в изложбената зала.

„Това беше наистина адско пътуване, защото Grand Cherokee е адска кола“, с тези думи Луц се обърна към разбягалите се журналисти, на които им трябваше известно време да проумеят, че става дума за рекламен трик.



Самият автомобил е наистина впечатляващ, като е разработен от нулата. Той получава свеж, модерен дизайн, както и различен, по-удобен интериор. В същото време запазва високата проходимост по тежки терени, а пътните характеристики са подобрени. Показателно е, че Grand Cherokee беше първият SUV в света, който разполага с въздушна възглавница за водача като част от стандартно оборудване.

Първоначално всъдеходът e оборудван с един от двата типа бензинови двигатели – редови с 6 цилиндъра и работен обем 4,0-литра, който развива 190 к.с. (305 Нм), или 5,2-литров V8, който развива 220 к.с. (386 Нм). От 1995 г. на версията за Европа се монтират и 2,5-литрови турбодизели VM Motori с мощност 115 к.с. (300 Нм).


Jeep Grand Cherokee


За производството на Grand Cherokee концернът Chrysler специално построи завод в Детройт, в който инвестира над милиард дело. Те обаче се изплатиха бързо, тъй като моделът се оказа много успешен не само в САЩ, но и в други региони на света. От първото поколение са произведени и продадени 1 647 188 единици, като европейската версия се произвежда във фабрика в австрийския град Грац.

0 от 500
  • #4
    9 rate up comment 0 rate down comment
    Пропов ( преди 2 години )
    Гледай ти как се показват качествата на една кола. А аз мислех,че без какички с красиви дупета и сочни деколтета не става. Щото това се прави в 99% от презентациите.
  • #3
    3 rate up comment 11 rate down comment
    УАЗ-ка ( преди 2 години )
    И всички това за модел, за който руснаците с право казват: "Това е на американците УАЗ-ката"!Поне използваните материали и сглобката никак не са далеко от мнението на братушките!
  • #2
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    хахаха, платили в "дело" хахаха , петърчо научи се да ползвУВаш коректора по предназначение
  • #1
    13 rate up comment 5 rate down comment
    Vjkvigih ( преди 2 години )
    Е чак пищящи и разбягали се журналисти???!!! Да не говорим, че има и платформа (рампа), за да се качи и пробие "с гръм и трясък" витрината с шеметната скорост от 3 км./ч...