IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Volvo ще запази комбитата и седаните

Шведите може да пуснат още едно поколение двигатели с вътрешно горене

Преди около година главният изпълнителен директор на Volvo – Хокан Самуелсон, който през март ще отстъпи поста си на Джим Роуън, заяви, че компанията ще се откаже от някои модели S и V, за да насочи усилия към SUV. Тогава той мотивира решението с факт, че около 75% от продажбите на марката се падат на автомобили от серията XC.


Volvo S90


Оказва се обаче, че Volvo няма да изостави седаните и комбитата, въпреки че през миналата година XC60 беше популярен на пазара от комбинираните продажби на S60, V60, S90 и V90. В интервю за Autocar Самуелсон разкрива, че моделите от следващото поколение S и V ще бъдат „по-привлекателни“, тъй като ще получат по-ниска стойка и по-елегантна форма.

Според шефа на Volvo, наследниците на днешните седани и комбита ще бъдат и „по-малко квадратни“, за да постигнат повишение на ефективността. По същия път пое и Mercedes-Benz със своята концепция Vision EQXX, която има впечатляващо нисък Cd (коефициент на аеродинамично съпротивление) - 0,17.


Volvo V90


От думите на Самуелсон става ясно, че въпреки обещанията на Volvo за превръщане в изцяло електрическа марка, това няма да се случи преди края на десетилетието. А това означава, че компанията разполага с време за пускане на едно ново поколение двигатели с вътрешно горене.

Засега не е ясно дали серията седани и комбита с индекси 60 и 90 ще бъдат обновени или ще бъдат директно заменени от нови модели. Знае се обаче, че бъдещите автомобили на Volvo няма да получат букви „S” и „V”, а ще носят пълноценни имена. Новата система ще дебютира при електрическата версия на XC90, която ще се казва „Embla”.

0 от 500
  • #2
    7 rate up comment 1 rate down comment
    А.В.Торът ( преди 2 години )
    Ще пуснат още доста ДВГ, като се разбере каква химера е това с електрическите бръмчалки на практика. Почнаха да се усещат даже в Германия, но пропагандата още е много силна.
  • #1
    3 rate up comment 5 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тези не се ли отказаха от ДВГ миналата година, за да правят прахосмукачки?