IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Турция показа втория си „национален“ автомобил

Електрическият седан TCSD е с дизайн на Pininfarina и е готов за производство

Турция е на картата на производители на електромобили от известно време, след като през 2019 година консорциумът TOGG представи прототип на екологичен SUV модел. Офанзивата тогава бе подета под давлението на президента Реджеп Таип Ердоган, който даде ясен знак, че иска страната му да има собствен "национален" автомобил, освен силно развита промишленост със заводи на глобални компании.


TOGG TCSD


Още тогава, новата компания, включваща участие на някои от най-големите местни корпорации от различни сфери на индустрията, заяви, че амбициите са за лансиране на 5 различни електромобила и годишно производство от един милион бройки. Първи ще е именно показания през 2019 SUV, а от 2023 нататък, когато ще е неговия пазарен дебют, трябва да започне и производството на останалите.

Явно, показаният на изложението CES прототип носещ името Transition Concept Smart Device (TCSD) има големи шансове да стане вторият сериен модел на турците. Машината, чиито дизайн е дело на световноизвестното ателие Pininfarina, изглежда почти готова за серийно производство и, да си кажем, честно, изглежда съвсем прилично.


TOGG TCSD


TOGG TCSD е базиран на същата платформа, която се използва и за предходния кросоувър. Сходството в чертите на двата модела е голямо, като те ще разчитат на батерии от китайската компания Farasis, предлагащи пробег между 300 и 500 км, в зависимост от версията. Друга техническа информация към момента не се съобщава.

Амбициите на TOGG са да не са традиционен автомобилен производител, а повече технологична компания. Затова, концепцията включва всички иновации, изследвани и разработени от турската компания, по отношение на свързаност и автономно управление. Основният фокус при представянето на колата е технологичният пакет Smart Life, който е разработен в партньорство с турско-германския стартъп Home-ix.

Smart Life позволява свързаност с телефон, умни домашни системи и зарядни станции, дигитални асистенти и др. Всичко може да се управлява от единствен екран и приложение, като идеята е автомобилът да бъде личен асистент на водача в различни ситуации, не само на пътя, но и в живота, като успява да отговори на най-честите нужди. Така например, седанът може да ви предупреди ако забравите ютията включена или ако училищният автобус на детето ви закъснява.


TOGG TCSD


Според TOGG, системата ще бъде първата, която ще предлага технология за холограмно асистиране, която прожектира триизмерни изображения и добавена реалност в кабината. С течение на времето, в автомобила ще бъдат достъпни ъпдейти на софтуера и фирмуера по въздуха, а цялостната идея е TCSD по-скоро да бъде "умно устройство" на колела, отколкото просто електромобил.

Дали ще стане така, остава да разберем, но машината предлага както приятен външен дизайн с акцент противоположно отварящи се врати, така и високотехнологичен интериор. В луксозния салон, фокусът е масивният  екран на мултимедията, който изглежда като еволюция на "хиперекрана" в актуланата система MBUX на Mercedes. Ако седанът влезе в серийно производство, след него, по планове на компанията трябва да очакваме хечбек, по-малък SUV и миниван.

Повече снимки на TOGG TCSD вижте в галерията:

0 от 500
  • #6
    3 rate up comment 7 rate down comment
    Бай ганьо от село ( преди 2 години )
    Тия не могат тенджери да правят тръгнали електромобили да ми правят.Наш Кирчо обеща догодина завод за електромобили и в България,даже два!
  • #5
    6 rate up comment 1 rate down comment
    до NoGood ( преди 2 години )
    Не Мюмюн е премахнал страничната греда,а Пининфарина.Като знам,че повечето красиви автомобили в света са проектирани от тази компания съм сигурен, че това няма да е никакъв проблем!
  • #4
    1 rate up comment 6 rate down comment
    NoFood ( преди 2 години )
    Страничната греда е от абсолютно значение, Мюмюн не е трябвало да я премахва.
  • #3
    2 rate up comment 6 rate down comment
    Лява ръка- десен джо ( преди 2 години )
    Тия яко са копирали Киа К5 външно.
  • #2
    2 rate up comment 7 rate down comment
    Johnny Bravo ( преди 2 години )
    Kia Optima, малко наточена примерно.
  • #1
    7 rate up comment 4 rate down comment
    поредната суперкола ( преди 2 години )
    едно е да платиш няколко милиона на Пининфарина да ти нарисува красива кола, второ и трето е да успееш да я направиш и то на конглокентни цени и качество.Виетнамците вече пуснаха тяхна марка , но се оказа непродаваема с цена на Бентли.За национално самочувствие става,но комглокенцията е прекалено висока за нещо от нулата. в България нямаме излишни милиарди за въздухарски проекти , предпочитаме да ги даваме за несъществуващи магистрали.