IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Три лева за литър бензин у нас: ДА или НЕ?

При продължаващо покачване на цените на горивата правителствата в Европа трябва да намалят акцизите

Към края на декември бензинът изпревари общото ниво на инфлация  средно с 0.7%, а дизеловото гориво - с 1.7%. Основният въпрос сега е дали тази тенденция ще продължи и през следващата година и ще продължат ли цените на бензина и дизела в Европа и у нас да вървят нагоре?


горива


Поскъпването на горивата тази година ще е световна тенденция. На първо място, за това са виновни котировките на петрола, които скочиха с близо 50%. Това естествено влияе и на нас, но в сравнение с други страни покачването на цените на дребно на бензина и дизела в България е на долната граница за Европа. В европейските страни цените се повишиха с 20-40%, а в САЩ цената на бензина се повиши с 40-60%, в зависимост от различните щати.

Като цяло обаче, отново се връщаме към началото, скокът в цените на горивата надвишава сериозно инфлацията. На какво се дължи този факт? Цените на петрола се покачват в Европа, тъй като въпреки че икономиката постепенно се опитва да се възстанови от пандемията от коронавирус, сега се наблюдава повишаване на цените на електроенергията с тревожни темпове.


горива


Следователно петролът отново започва да се разглежда от мнозина, като по-достъпна и надеждна алтернатива. Тенденциите са, че цените на бензина ще продължат да се покачват, но според специалисти от UnitedConsumers, е малко вероятно цената на горивата в Европа да достигне 3 евро за литър в (близко) бъдеще. У нас оптимистичните предвиждания са тя да остане под психологическата граница от три лева.

Те обаче съветват, при положение че цените на горивата продължат да се покачват с по-сериозни темпове, правителствата в съответните държави от Европа да намалят акцизите върху бензина и дизела. Дали обаче това ще се случи и ако се случи, дали ще е у нас...? Какво е вашето менние по темата, можете да споделите в коментарите.


0 от 500
  • #34
    1 rate up comment 0 rate down comment
    Марвел ( преди 2 години )
    За да говорим за алтернативна зелена енергия, трябва да сме богати да правим огромни инвестиции и време. В момента нямаме алтернативни решения. Така че единственото решение е намаляване на акциза и данъците върху горивата за да падне цената им. След като се намерят реални и работещи алтернативи тогава можем да мислим за други методи. Но сега дори и тази цена на горивата в България за мен лично е неприемлива. 2,7-2,8 лева за литър сие направо убийствена за над 70% от населението.
  • #33
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Яшко ( преди 2 години )
    Абсолютно да- филтър за комплексари и скъсани вестници с "премиум" марки, които избиват комплекси на пътя. Твърдо съм "за" да станат по 5 лв литъра
  • #32
    1 rate up comment 1 rate down comment
    до 24 ( преди 2 години )
    Във всеки случай не и за образование. Може да Утива за Убразование
  • #31
    3 rate up comment 2 rate down comment
    Не е нужно да си Нос ( преди 2 години )
    Не 3, 5 лв ще стане, че и горница. Като прочетеш, че БГ налага санкции на Русия от която единствено може да купува петрол, защото нефтохима е проектиран за руски петрол, трябва веднага да се сетиш, че Русия ще вдигне цената на доставяната суровина поне 2 пъти. А ако не я вдигне, то ще започне да доставя двойно по-малки количества, което ще създаде дефицит, а това ще повиши цената на стоката.Така че, гответе се за 7-8, а дори и 9-10лв за литър. И съответно, хляб, месо, мляко и т.н. нагоре.
  • #30
    6 rate up comment 2 rate down comment
    Серван ( преди 2 години )
    Луди ли сте сегашната цена ниска ли ви вижда
  • #29
    5 rate up comment 0 rate down comment
    ЕС ( преди 2 години )
    ЕС са алчни ***
  • #28
    3 rate up comment 8 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    #919 rate up comment 42 rate down commentФиката ( преди 1 ден )Нека и 5 лева да стане, за да се изчистят пътищата от скъсани вестници и таралясници, а "тарикатите" да се качват на рейса или на електрически тортинетки" Тогава хляба ще стане 3лв. и т.н.
  • #27
    9 rate up comment 21 rate down comment
    Продължаваме разруха ( преди 2 години )
    Нали това искахте протестъри ? При Бойко за 10ст. "скок" на бензина опищяхте всички медии...и цената слезе ! А сега при близо 3 лева....и още ще скача , по доволни ли се чувствате. 3а това ли скачахте и опикахте Орлов мост. А..?!
  • #26
    6 rate up comment 10 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Трябва да е 5лв и нагоре
  • #25
    11 rate up comment 1 rate down comment
    Тарикат ( преди 2 години )
    То и на запад е 1.50? за литър,ама хората взимат по 1200? Мин заплата. Ако в БГ взимаш 1000Лв,то означава ще литър трябва струва 1.50 Лв. На ли???