IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Кризата с горивата на Острова повиши интереса към електромобилите

Британската армия пристига на помощ на бедстващите бензиностанции

Онлайн търсенето на електромобили е нараснало неимоверно във Великобритания след началото на кризата с горивата в страната. Ще ви припомним, че от около седмица насам Обединеното кралство страда от липса на доставки на бензин и дизел, което причини огромни опашки пред бензиностанциите и масова паника, с опити за презапасяване.


Криза с горивата във Великобритания


В понеделник, 20 септември, 21% от посещенията на сайтовете на автомобилни компании са били в търсене на електрически автомобил. Два дни по-късно, търсенията на екологични возила нарастват до 31 процента и остават на нива от 28% до края на седмицата, по данни на анализаторската компания Sophus3.

Специалистите са анализирали и данните от Google Trends, като са отчели драстично увеличение във Великобритания на думата "електромобил". В същия понеделник фразата е представлявала около 36% от общите автомобилни търсения в Кралството, в срядата ръстът е 53%, а в петък търсенията нарастват двойно - до 72%. През изминалите събота и неделя данните са съответно 65 и 68 процента.

Тенденцията за нараснал интерес към електромобилите във Великобритания е видна и преди паниката с горивата по бензиностанциите. Регистрациите на нови автомобили с батерии са се увеличили с 32,2 процента на годишна база, като събитията от последните дни, според анализаторите, са допълнителен ускорител за интереса към екологично возила.


ioniq 5


Междувременно, британското правителство привлече военните за борбата с дефицита на горива по бензиностанциите. Въоръжените сили на страната са готови да командироват 75 водачи на камиони, които да доставят бензин и дизел по обектите. Ще ви припомним, че паниката се дължи не на липса на гориво, а на недостиг на шофьори на цистерни, породен от бюрокрацията покрай Брекзит и Ковид кризата.

С подобна товарна дейност доскоро се занимаваха предимно емигранти от Източна Европа, а мнозина напуснаха Острова след излизането му от ЕС. Допълнително утежнение е сложната програма за карантина на контактни със заразени, която оставя по домовете хиляди работници. От нея пострадаха и много други сектори - доставки за магазини, складове и т.н.

Командироването на 75 обучени армейски водачи би трябвало да стане факт всеки момент, а още толкова могат да минат 5-дневен курс по управление на цистерни с гориво и също да се включат в акцията. По прогнози на властите, такава бройка ще е достатъчна, за да се подобри ситуацията, но се признава, че това е само временна мярка. Затова правителството ще отпусне 5000 визи за чуждестранни шофьори, които ще могат да работят на първо време до края на месец декември.


Армейска цистерна


По данни на Асоциацията на търговците на горива във Великобритания, представляваща 5,5 хиляди от 8000 обекта в страната, около 37% от обектите са били с изчерпани наличности във вторник. Това, обаче, е значително подобрение спрямо изминалия уикенд, когато над 2/3 от обектите са били с празни танкери.

Проблемът с липсата на шофьори, както споменахме, не засяга единствено сектора с горивата. По оценка на  експерти, Обединеното кралство се нуждае от над 100 хиляди водачи на товарни машини, за да загуби празнината след Брекзит, когато мнозина специалисти са напуснали държавата. Друг фактор пък посочва застаряващата възраст сред шофьорите, за които тежките условия на работа стават все по-непривлекателни.

0 от 500
  • #26
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До тинтири минтири ( преди 2 години )
    Не съм сигурен че сравняваш еднакво оборудване при въпросната цена. Но дори така да е - 200 - 250000. Какво от това. След 7-8 години ще си ги избия. После съм напред. Ти след колко години ще си избиеш каквото и да е от един дизел?
  • #25
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    и аз това казвам - жалко е хора без средно да дават акъл, панелите за топла вода и ток работят, ваш проблем е, че не го разбирате
  • #24
    0 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Много е тъжно, че хора, които хабер си нямат от нищо и ги мързи да напрваят елементарно проучване, обясняват колко е изгодно да си направиш панели и да си зареждаш колата. По принцип нямам нищо против да си хвърлят парите за неработещи глупости, но такива хора гласуват за такива политики и тези политики в един момент стават реалност. Ами като му разбират толкова да си го направят за себе си и да се присмиват на останалите ***, а не да искат всички да са като тях - ***, скъсали по 100 к
  • #23
    0 rate up comment 1 rate down comment
    До Fury ( преди 2 години )
    Ти как мислиш.Ако всички са с електрички дали ще остане безплатно синя зона и без данък.С тока дали ще остане на същата цена.Търсене и предлагане.
  • #22
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До Fury ( преди 2 години )
    Ти как мислиш.Ако всички са с електрички дали ще остане безплатно синя зона и без данък.С тока дали ще остане на същата цена.Търсене и предлагане.
  • #21
    1 rate up comment 0 rate down comment
    До Fury ( преди 2 години )
    Ти как мислиш.Ако всички са с електрички дали ще остане безплатно синя зона и без данък.С тока дали ще остане на същата цена.Търсене и предлагане.
  • #20
    6 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    73-та сте били малки, но след гениалната идея на арабите да изнудват с нефта франсетата започнаха да мислят ( да ровят в интернет сега) и хоп малко по-късно имаха много АЕЦ-и .... загрявате изключително бавно
  • #19
    3 rate up comment 4 rate down comment
    До 2 ( преди 2 години )
    Всъщност статията е подвеждаща и защото се правят някакви глобални изводи на база посещения в някакви сайтове...
  • #18
    3 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    според английски медии търсеното на електрички в нета от Англия на 24.09 е експлодирало с около 1600%, това го казвам по повод гениалната идея на гЪзпром да изнудва европа ....
  • #17
    2 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    края на личната мобилност? леле, вони на руски опорки ... а аз си помислих, че имаш нещо общо с немския биоетанол, хехе