IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Не бързайте да си купувате употребяван автомобил

Анализаторите предупреждават за възможно понижаване на колите на старо в края на 2022 г.

Статистиката сочи, че средните цени на употребявани автомобили в Европа са нараснали с 42% в момента в сравнение с януари 2020 г. В един от последните доклади на Automotive News се предполага, че настоящият бум на цените на употребяваните превозни средства ще достигне този пик през средата на тази година, а цените ще се нормализират в края на 2022 г. и началото на 2023 г.


употребявани автомобили


Използвайки данни и анализи от консултантската фирма KPMG, можем да прогнозираме още, че средните цени на употребяваните автомобили ще паднат с около 20-30%, но това само при условие за връщане към нормални нива на продажби на новите автомобили . Разбира се, това зависи основно от предлагането и на стари, и на нови превозни средства, за което KPMG смята, че ще достигне равновесие около октомври 2022 година. 

Дори до края на 2022 г. предлагането на нови автомобили да не навакса търсенето, KPMG вярва, че цените на употребяваните автомобили ще започнат да поевтиняват даже още преди това. Според анализаторите пазарът ще очаква по-голямо предлагане на нови автомобили и ще намали цените на употребяваните автомобили.

И още нещо интересно. Спадът, който се очаква, ще бъде рязък. В момента, средно за Европа, цените на употребяваните автомобили са нараснали средно с около 42% спрямо цените от януари 2020 г. Това е гигантски балон, който рано или късно ще се спука. Тези, които са платили или ще платят за употребяван автомобили по "Covid цени", ще осъзнаят, че инвестициите им бързо ще се обезценят, а от такива сделки определено боли.

Други анализатори обаче са далеч по-малко тревожни и също са цитирани в доклада на Automotive News . Например, Cox Automotive е на мнение, че цените на употребяваните автомобили ще се понижат с много по-управляеми темпове, тъй като те не вярват, че ще достигнем предлагането на нови коли от преди пандемията до края на 2025 г. Въпреки това и от Cox Automotive са на мнение, че този пикът при цените на употребяваните автомобили ще дойде между януари и април 2022 г., след което бавно ще започнат да намаляват.

Дори KPMG предлага някои алтернативни сценарии на основната си прогноза. Едно предполага, че инфлацията продължава, което кара цените да остават високи за неопределено време. А другото извежда възможността реакцията на Федералния резерв на инфлацията да предизвика своеобразен ефект на връщане назад и напълно да задуши потребителското търсене. 

0 от 500
  • #16
    2 rate up comment 3 rate down comment
    Никола ( преди 2 години )
    ЦЕНИТЕ ЯКО ЩЕ ПАДНАТ.НЯМА ВЕЧЕ КОЙ ДА СИ КУПИ СТАРА КОЛА СЛЕД КАТО СКОЧАТ ГОРИВАТА И ДАНЪЦИТЕ ЗА ДА ИЗБИЯТ ПЛАНДЕМИЯТА
  • #15
    4 rate up comment 3 rate down comment
    Dizel ( преди 2 години )
    6 години вече все отлагам, напишете докога?
  • #14
    8 rate up comment 1 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Еййййй, пишете ги по навреме тия статии, че вече си купихме :)))
  • #13
    9 rate up comment 1 rate down comment
    хххх ( преди 2 години )
    така е, напоследък се забелязват високи цени по обявите сега е момента да се продава. който не е на зор ще си купи по късно
  • #12
    18 rate up comment 12 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    До 3-4 години ще навлязат /в Европа/ електрички и хибриди масово и тогава биха паднали цените на конвенционалните автомобили , но преди това едва ли.
  • #11
    52 rate up comment 22 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Пълни глупости, втора употреба МПС поголовно поскъпват, отделно собствениците на читави коли спряха да ги продават. Масово спря да се копуват нови автомобили, наблъскани с електроники и след гаранциония срок са тотал щета.Преди да напишете поредната глупост помислете!
  • #10
    80 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Тази година май приоритет ще е храната, а не толкова колата.Не че няма да се вдига тя ценатана колатаПросто купувачът ще кротува,че стагфлацията ще лудува.
  • #9
    19 rate up comment 22 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Зависи за каква кола става въпрос. Ширпотребата от най ниския клас може и да падне малко. Но някой видове коли никога няма да поевтинеят и цените им ще продължават да вървят нагоре през следващите години. Това най много важи за редки желани модели и за някой по специални коли. Спортни, лимитирани серии, джипове и др.
  • #8
    22 rate up comment 15 rate down comment
    Да ( преди 2 години )
    То това, вече и слепите го виждат. Купих кола на седем години през 2017 за 6000лв.Карам я пет години, изминал съм 130000 км. и сега на пазара същата кола,в настоящото състояние струва 7000лв.Следващия модел на марката на седем години в момента струва 14000лв.Факт.
  • #7
    74 rate up comment 3 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Преди малко гледах едно клипче от бг сайт за Хонда Е (електричка). Базова цена 66 х.лв., а с екстрите 74 х.лв. Малка сапунерка само за града. И пича обясняваше, че пробегът й е 200 км., ама видиш ли, защото било студено, паднал на 100-120 км. Е, питам аз, ще паднат ли цените на колите втора употреба? Ами, НЕ! Купувайте си с кеф, каквото ви харесва, че живота е кратък, и не ги слушайте "специалистите"!