IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Не бързайте да си купувате употребяван автомобил

Анализаторите предупреждават за възможно понижаване на колите на старо в края на 2022 г.

Статистиката сочи, че средните цени на употребявани автомобили в Европа са нараснали с 42% в момента в сравнение с януари 2020 г. В един от последните доклади на Automotive News се предполага, че настоящият бум на цените на употребяваните превозни средства ще достигне този пик през средата на тази година, а цените ще се нормализират в края на 2022 г. и началото на 2023 г.


употребявани автомобили


Използвайки данни и анализи от консултантската фирма KPMG, можем да прогнозираме още, че средните цени на употребяваните автомобили ще паднат с около 20-30%, но това само при условие за връщане към нормални нива на продажби на новите автомобили . Разбира се, това зависи основно от предлагането и на стари, и на нови превозни средства, за което KPMG смята, че ще достигне равновесие около октомври 2022 година. 

Дори до края на 2022 г. предлагането на нови автомобили да не навакса търсенето, KPMG вярва, че цените на употребяваните автомобили ще започнат да поевтиняват даже още преди това. Според анализаторите пазарът ще очаква по-голямо предлагане на нови автомобили и ще намали цените на употребяваните автомобили.

И още нещо интересно. Спадът, който се очаква, ще бъде рязък. В момента, средно за Европа, цените на употребяваните автомобили са нараснали средно с около 42% спрямо цените от януари 2020 г. Това е гигантски балон, който рано или късно ще се спука. Тези, които са платили или ще платят за употребяван автомобили по "Covid цени", ще осъзнаят, че инвестициите им бързо ще се обезценят, а от такива сделки определено боли.

Други анализатори обаче са далеч по-малко тревожни и също са цитирани в доклада на Automotive News . Например, Cox Automotive е на мнение, че цените на употребяваните автомобили ще се понижат с много по-управляеми темпове, тъй като те не вярват, че ще достигнем предлагането на нови коли от преди пандемията до края на 2025 г. Въпреки това и от Cox Automotive са на мнение, че този пикът при цените на употребяваните автомобили ще дойде между януари и април 2022 г., след което бавно ще започнат да намаляват.

Дори KPMG предлага някои алтернативни сценарии на основната си прогноза. Едно предполага, че инфлацията продължава, което кара цените да остават високи за неопределено време. А другото извежда възможността реакцията на Федералния резерв на инфлацията да предизвика своеобразен ефект на връщане назад и напълно да задуши потребителското търсене. 

0 от 500
  • #6
    38 rate up comment 3 rate down comment
    До 5 ( преди 2 години )
    Хората ти казват за цените в Европа, а не на пазара в Горубляне! Правиш ли разлика? Специално за Германия ще ти кажа, че цените много са скочили на колите втора употреба. Коли на 2-3 г. се предлагат на цени, като нови. Ще кажеш по-добре си вземи нова. Да, ама за нова ми казват, че трябва да чакам поне 6 месеца.
  • #5
    25 rate up comment 4 rate down comment
    Няма страшно ( преди 2 години )
    Купих кола през март, 2021 на 4години, върната от лизинг за 22 хил.лв. Сега цената за същата е 24-25 хил.лв. Така че в статията ми се виждат преувеличени тези 42% увеличение за 2 години, тъй като за 2021 според мен цените са нараснали точно 10%. Както и да е, не вярвам цените някога да паднат. Скоро ще се оплакваме, че няма достатъчно предлагане на употребявани коли, ама по други причини.
  • #4
    14 rate up comment 3 rate down comment
    BuShon ( преди 2 години )
    В Mobile.de има за продажба около 400к превозни средства в сравнение с 2020. Логично е като няма нови коли , и на вторичния пазар да се продават по-малко. Аз лично търсих определен модел (няма да споменавам марка и модел) в продължение на година, в края на 2020 в мобилето имаше 20 такива машини, за същия период на 2021, като погледна в сайта има само 5. Това говори много и е реална извадка лично за мен. Друг е въпроса че автомобила е рядък и има малко бройки произведени от него.
  • #3
    63 rate up comment 1 rate down comment
    :))) ( преди 2 години )
    Кола се купува, за да ти върши работа към конкретния момент. Това не е инвестиция, а точно обратното. Винаги :) Чакай, ти да паднат цените...
  • #2
    15 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Точно преди 2 години купих една кола за 6500? 2020-та обявите се въртяха около тази цена и преди месец време влязох да видя как е предлагането и най-ниската цена беше 6000 ,
  • #1
    42 rate up comment 3 rate down comment
    Смях ( преди 2 години )
    Точно бях тръгнал да купувам кола, ама тази статия ме отказа, ще изчакам.