IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

След близо век в САЩ има нов лидер по продажби

Toyota детронира General Motors за първи път от 1931 година

Японският автомобилен производител Toyota Motor изпревари General Motors по продажби в САЩ и за първи път от 1931 г. концернът от Детройт не е начело в тази класация. За миналата година Toyota е продала 2,332 млн. нови автомобила, докато резултатът на GM е 2,218 млн., съобщава агенция Reuters.


Toyota


Продажбите на GM в САЩ са намалели с 13% за 2021 г., докато Toyota отчита ръст от 10%. За последно американският концерн е имал по-слаб резултат през 2010 г. - 2,202 млн. През 2020 г. GM завърши на първо място с 2,55 млн., докато Toyota и Ford отчетоха съответно 2,11 млн. и 2,04 млн.

Резултатът за 2021 г. се дължи донякъде и на кризата с недостига на полупроводници, която засегна световната автомобилна индустрия. Това принуди големите производители да се съсредоточат върху най-печелившите си модели, което се отрази на резултатите им на пазара.

GM е най-големият продавач на превозни средства в САЩ от 1931 г., когато задминава Ford, припомня Automotive News. В Toyota обаче приеха успеха си, без да вдигат шум, като обявиха, че за японския производител никога не е било приоритет да бъде номер 1.

„За нас нас това постижение не е толкова важно и нямаме намерение да го използваме за каквато и да реклама. Благодарни сме на лоялните ни клиенти, които си остават най-важния приоритет за нас“, коментира старшият вицепрезидент Джак Холис.

Анализаторите признават, че Toyota се справя с недостига на чипове по-добре от другите автомобилни производители. На свой ред, от GM обявиха, че са имали много силна година в САЩ при продажбите на пълноразмерни SUV и големи пикапи, като са се фокусирали върху рентабилността. В концерна са уверени, че след нормализиране на доставките на електронни компоненти ще си върнат и първото място по продажби в Щатите.

Снимка: Toyota

0 от 500
  • #7
    1 rate up comment 4 rate down comment
    Заради Приуса ( преди 2 години )
    Краварите обичат пробити ванчета, затова заради Приуса Тойота е на върха. Имат Късмет с този модел.
  • #6
    5 rate up comment 1 rate down comment
    Комерса не помага ( преди 2 години )
    С най-смешното е, че във всеки един пробит американски бознясал филм (тежък комерс тип alien invasion или поредния изтъркан холивудски екшън със Скалата естествено) се правят много тежки реклами на GM. Винаги дали ще са спец службите, фбр, президента, пентагона, преследване по улиците fast n furious, според Холивуд винаги Добрите карат GM или Ford, а лошите са с европейско - Мерцедес или БМВ, а пък Най- лошите - винаги карат Лада или нещо друго руско. И пак Тойота са номер 1 по продажби.Хахаха
  • #5
    7 rate up comment 22 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Какви лидери са тайота купуват ги женки и дръпнати
  • #4
    19 rate up comment 3 rate down comment
    Швабен зи каскен ( преди 2 години )
    Разликата между Тойота и Тесла е че едните са лидери без да парадират с това, докато другите парадират с това какви лидери щели да са след 5-10 години. Реални технологии срещу въздух под налягане.
  • #3
    13 rate up comment 4 rate down comment
    до 3 ( преди 2 години )
    Няма какво да се учудваш, колега. Коментар 2 е най-типичен представител на феновете на Тесла - щял да удвой 1 млн. и да стигне производител с 10 млн.броя??!! На въпросните фенове въздишащи по клиповете в тубата, математиката не е особено развита!!
  • #2
    6 rate up comment 20 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Кой ги купува тия бок луци само се чудя явно популацията на жълти в Сащ се е увеличила драстично
  • #1
    3 rate up comment 14 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Интересно дали догодина Тесла ще ги надмине всички. Статистиката показва че Тесла удвоява продажбите си всяка година, а тази продадоха 1 милион автомобила.