IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Toyota обеща да произведе рекорден брой автомобили

Само за един месец от заводите на японската марка ще излязат 800 000 коли

Toyota Motor възнамерява да произведе 800 000 автомобила през януари 2022 г. в заводите си по целия свят, което е рекорд за японската марка, съобщава агенция Reuters.


Toyota


Компанията увеличава производството, за да компенсира загубите, причинени от недостига на компоненти, който засегна цялата автомобилна индустрия и причини сериозни загуби през изминалите месеци. В Toyota прогнозират, че в края на фискалната година – 31 март, ще са достигнали 9 млн произведени автомобила.

Само преди дни компанията излезе с изявление за недостиг на части и компоненти, което принуди автомобилния производител да спре сглобяването на автомобили в Япония през декември. Това ще намали планирани обем на производството с 14 000 единици. Доставките от фабрики в Малайзия и Виетнам все още са с прекъсвания поради пандемията.

Съкращаването на производството ще засегне най-популярните модели Toyota. Търсенето на новия Land Cruiser 300 значително надвишава предлагането – като листата с поръчките за този SUV е пълен за няколко години напред. Още през септември периодът на чакане на доставка на автомобила достигна 4 години, като проблемът е, че почти всички заявки са за топ-версиите ZX и GR Sport, чието сглобяване изисква още по-оскъдни компоненти.

Снимка: Toyota

0 от 500