IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Може ли резервоарът да гръмне при удар от куршум?

Във филмите това изглежда много лесно, но в реалния свят нещата са различни

В екшън-филмите често се вижда как автомобил експлодира, след като в резервоара му попадне куршум. Нека обаче да видим, доколко това е възможно в реалния свят.


експлозия


Най-общо казано, думата „експлозия" означава три явления - действителната детонация на експлозив, бързо изгаряне на нещо и някои ядрени реакции. И в трите случая се отделя голямо количество енергия за кратък период от време. В противен случай това е или „просто" изгаряне, или „спокойна" реакция. В резервоара за гориво няма специални експлозиви, да не говорим за ядрена бойна глава. Следователно, приложена към него, думата „експлозия" означава точно „бързо изгаряне“. И за да изгори, бързо или не, трябват три неща.

На първо място, това е вещество, което ще изгори. Самият бензин не прави това, както и другите течности. Могат да изгорят единствено неговите пари. Следователно, първото условие за експлозия в резервоара е наличието на достатъчно количество бензинови пари в него. А за това е нужно определено количество гориво. Ако то е малко, концентрацията на парите също ще бъде ниска и дори да се стигне до експлозия, те ще бъде съвсем слаба.

Ако резервоарът е почти пълен, тогава бензинът просто няма къде да се изпари, което значи, че нивото му трябва да е по средата. Това обаче не е всичко – за да започне бензинът да се изпарява интензивно, има нужда и от температура. Ако тя е ниска, в резервоара ще има много малки пари. При екстремна горещина техният брой ще се увеличи, но не е сигурно, че това ще бъде достатъчно за експлозия.

Да, ако колата вече е запалена, тогава огънят бързо и лесно ще загрее бензина, но само горещината може да не бъде достатъчна. Освен това, дизайнът на резервоара на повечето автомобили е такъв, че при повишаване на налягането „излишните“ пари излизат през абсорбатора.

Също така, за горене се нуждаете от въздух, или по-скоро кислород, тоест окислител. Има вещества, които могат да горят без него, но бензиновите пари не принадлежат към тях. В случая няма проблеми с въздуха, тъй като той свободно се влива в резервоара при изразходване на горивото.

Дори ако бензиновите пари в необходимата концентрация по някакъв начин са се натрупали в резервоара, те все още трябва да бъдат запалени и това изисква не куршум, а огън или някаква искра. Огънят няма откъде да дойде (все пак говорим за стрелба, а не за пожар). Тогава остава искрата, която, поне на теория, може да бъде предизвикана от попадането на куршум в метала. На практика обаче шансовете за това са минимални.

Като цяло изводите са прости и ясни. В действителност вероятността за експлозия на кола от попадение от куршум е изключително малка. Спомнете си една от сцените от филма „Последният екшън герой“ с Арнолд Шварценегер - там героят, който влезе от екшъна в реалния свят, беше изненадан, когато колата му не избухна от изстрелите.

0 от 500
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    Акъл ( преди 2 години )
    За да гори нещо му е необходимо друго нещо с което да се свързва и да отделя топлина. Изпаряваме бензина (докарваме го до състояние на пари) във въздушна среда за да може да се свърже с кислорода от въздуха. Иначе казано - няма ли въздух няма горене. Така, след като изгори отделя топлина. Тази топлина загрява околния въздух и той започва да се разширява. Когато се разширява със скорост около и над скоростта на звука се получават звукови вълни. Та експлозията е такова разширение на въздуха.
  • #4
    2 rate up comment 0 rate down comment
    Газко Уазков ( преди 2 години )
    Ако бензинът в резервоара бил малко, нямало да има достатъчно пари!.....А, какво ще има!? Качамак???
  • #3
    1 rate up comment 1 rate down comment
    глас от тъдява ( преди 2 години )
    Абе един познат ТИР-аджия се засече с друг камион в едно кръгово и двамата не са се се движили с повече от 30км в час и от двата камиона останаха само железата , никой не разбра как и защо се запалиха и изгоряха.
  • #2
    7 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Mythbusters имаха такъв епизод и разбиха мита.
  • #1
    5 rate up comment 0 rate down comment
    Карък ( преди 2 години )
    Абе ако си "късметлия"в живота,дето се вика и светкавица свише ще ти " удари едно рамо" дето се казва за каузата :р