IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайци показаха с какво ще конкурират Tesla Model 3

Седанът ЕT5 ще изминава 1000 км с едно зареждане и ще се продава в Европа

Китайски производител на електрически автомобили Nio представи седана ET5. Това е неговият пети модел след след кросоувърите ES8, ES6 и EC6 и седана ET7, без да броим хиперколата EP9, с който компанията стартира своето участие в автомобилната индустрия.


Nio ET5


На външен вид Nio ET5 прилича на умалена версия на споменатия ET7, но има известна разлика в осветителната технология и броните. Стилът обаче е един и същ, като е подчинен преди всичко на аеродинамичната ефективност. Коефициентът на съпротивление е 0,24, като седанът е получил прибиращи се дръжки на вратите, голям панорамен покрив и мощни спирачки, които са собствена разработка на компанията.

В кабината почти няма физически контроли. В допълнение към екраните за инструменти (10,5-инчов) и мултимедия (12,8-инчов), Nio ET5 разполага с „виртуален кокпит“ PanoCinema, която съчетава технологии за добавена и виртуална реалност. Оборудването включва още спортни седалки с функция за отопление, вентилация и масаж, атмосферно осветление с 256 цвята, аудиосистема Dolby Atmos 7.1.4 и собствен автопилот Aquila, използващ 33 различни сензора.


Nio ET5


Отпред е монтиран 150-киловатов електромотор, а отзад – 210-киловатов. Съвкупната им мощност е 480 к.с. и 700 Нм. В режим Sport + (един от общо осемте налични) седанът ускорява от 0 до 100 км/ч за 4,3 секунди. На клиентите ще бъде предложен избор от три варианта на батерии – капацитет от 75, 100 и 150 кВт/ч. Според китайския цикъл на измерване CLTC те осигуряват пробег с едно зареждане съответно от 550, 700 и 1000 км.

Продажбите в Китай стартира следващата есен, като цените започват от 328 000 юана (46 700 евро). Ако батерията не бъде закупена, а взета под наем (опцията BaaS - Battery-as-a-Service), първоначалната цена ще падне до 258 000 юана (36 000 евро). В Nio посочват Tesla Model 3 като основен конкурент и освен в Китай ще предлагат ET5 в Норвегия, Германия, Холандия, Швеция и Дания.

Още снимки на китайския електромобил - вижте в галерията:

Снимки: Nio

0 от 500
  • #5
    5 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Така и не ми става ясно защо сайта цензурира думата к о H К у p е н ц и я ???
  • #4
    14 rate up comment 4 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Доста по-добре е от тесла, особено с опцията за смяна на батерията за под 5мин, което спестява много време за зареждане.
  • #3
    12 rate up comment 2 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Много позитивни впечатления! Отделни елементи от дизайна - отзад двата остри ръба, единият вероятно псевдоспойлер, другият не много ясен, субективно и леко ме объркват, но с китайци не е реалистично да гледаме еднакво. Проблемът мой! Темпът на развитие при тях е бесен, как това общество намира лостове за мотивация?! Завиждам! Неизбежно ще направят подобно японски скок надеждност. Ако не убием Земята, дори към 2040 г. (не 50-та) много вероятно да държат 90 % пазара. Нашата цивил осъдена си отиде
  • #2
    21 rate up comment 3 rate down comment
    z8 ( преди 2 години )
    по добре изглежда от тесла,дано и техниката да е на ниво
  • #1
    25 rate up comment 6 rate down comment
    край ( преди 2 години )
    Колата е страхотна. С тесла ще се сборят здраво. Европа?!? Германия?!? стават място за разходка на туристи с фотоапарати да снимат катедрали и замъци и да ядат вурстове. Европа изостава технологично. Ми ние. Като нямаме и замъци и катедрали - при нас само едните голи вурстове.