IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

Китайски конкурент на Tesla получи още милиард долара

С помощта на финансовата инжекция стартъпът Nio цели мощно нахлуване на световните пазари

Китайският стартъп за производство на автомобили Nio получи огромна финансова подкрепа в размер на 996 милиона долара. Компанията, основана от технологичния предприемач Уилям Ли, пусна няколко премиум електрически седана и кросоувъри в Китай, а след тази финансова инжекция целта й е мащабно да навлезе на останалите пазари в света, съобщи Autocar. За втори път след 2017 година компанията получава инвестиция в такъв размер.


Nio EP9


В последните месеци компанията търсеше финансова подкрепа в помощ на амбициозните си планове, като цената на акциите й на Нюйоркската фондова борса получи удар от скептични търговци. Nio обаче вече си осигури голямата финансова инжекция от група инвеститори, ръководени от контролирания от китайската държава Construction and Investment Holding от град Хефей. Инвестицията е направена в нова фирма, наречена Nio China, в която Nio ще контролира 75,9% от акциите. Новата компания ще управлява всички операции на Nio в Китай и ще бъде базирана в град Хефей, където фирмата има производствен завод.

От Nio посочват, че инвестицията е "още един важен момент", който ще подпомогне дългосрочния й растеж, като по този начин си осигурява средства за разработване на бъдещи продукти и технологии. Сред тях вероятно ще бъде включена платформата NP2.0 от второ поколение, обновена електрическа система за задвижване и полуавтономни задвижващи системи като част от партньорство с подразделението Mobileye на Intel. Nio също така е създател на електрическия хиперавтомобил EP9 (на снимката)

0 от 500