IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Черно море

33-годишен Land Cruiser струва колкото два чисто нови

В основата на проекта е всъдеход на Toyota от 1988 година

Докато феновете на Toyota Land Cruiser се запознават с новото поколение на модела, в САЩ ентусиасти решават да отпразнуват 70-годишнината на емблематичния всъдеход, като създават т.нар. "рестомод" на базата на модела от серия 60. Работата отнема повече от година.


Toyota Land Cruiser FJ62 Restomod


За основа на своя проект, компанията TLC 4x4 от Северна Каролина избира Toyota Land Cruiser FJ 62 от 1988 година. Компанията, която съществува от 1996 година, реставрира и модернизира класическите всъдеходи Toyota Land Cruiser в продължение на четвърт век. Поради изключителната си надеждност тези превозни средства са популярни в цял свят и компанията ги реализира с лекота.

Първоначално колата се задвижва от четирилитров шестцилиндров бензинов двигател с мощност 150 конски сили. Но TLC 4X4 решава, че този всъдеход заслужава повече. След цялостна и прецизна реставрация под капака на автомобила е монтиран 6.2-литровият LS3 V8 от General Motors, който е съчетан с автоматична четиристепенна скоростна кутия 4L65e.


Toyota Land Cruiser FJ62 Restomod


Подобен тандем може да се намери например на Chevrolet Corvette C6 или Chevrolet Camaro, а този мотор е в състояние да достави мощност от над 430 к.с. В допълнение към инсталирането на нов захранващ агрегат, автомобилът получава подобрено окачване, като са използвани компоненти от известната австралийска компания OME.

За създаването на новата ретро кола са били необходими 2200 часа усърдна работа на специалистите в цеха. Иновацията е оценена на 175 000 долара, което приблизително съответства на цената на два чисто нови Land Cruiser 300.

Още снимки на всъдехода - вижте в галерията:


0 от 500
  • #6
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 6 ( преди 2 години )
    Това не е никакъв тунинг, който би повишил цена на олдтаймер. Това е Франкенщайн! Тунинг на Олдтаймери не се прави. Но какво разбира пъдаря от класическа музика. Гледай си козите и недей да обясняваш на хората, неща които са ти напълно непонятни.
  • #5
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до 5 ( преди 2 години )
    Явно ти трябва да се разровиш и да видиш, че има. И то много има. Това е тунинг от известна компания и модела се явява уникат с подобни доработки. Пак повтарям от известно тунинг ателие, а не гаражно такова. Разрови се малко, а не да се правиш, че много разбираш!
  • #4
    0 rate up comment 0 rate down comment
    До 3 ( преди 2 години )
    Това никога няма да стане колекционерска кола, защото двигателя не е оригиналния, не само не е оригинален, но дори не е от Тойота. Поразрови се малко при колекционерските сайтове, където цената на един олдтаймер може да е три пъти по-висока от друг същия модел и марка, но само защото на втория главата на двигателя е била сменена с нова, нищо че е произведена за същия двигател, но не е оригиналната. Така, че това тука само може да чеше егото на някой наркобогаташ, паркирано в хола му, но до там.
  • #3
    2 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Явно американците не ги бърка с какъв двигател е, но да сложиш американски двигател на Toyota е живо извращение според мен като фен на марката. Също така можеха да сложат петстепенна автоматична трансмисия от Asin която е страхотна и много здрава.
  • #2
    0 rate up comment 0 rate down comment
    до #2 ( преди 2 години )
    Не бих казал! Цената на тази кола повярвай ми тепърва ще се вдига. Това е колекционерска кола и инвестицията си струва според мен.
  • #1
    14 rate up comment 0 rate down comment
    анонимен ( преди 2 години )
    Супер. Жалко че вече не се произвеждат. С удоволствие бих карал една такава машина.